A NAV-vezető focicsapata legalizált csalással kerüli ki az adófizetést

A NAV-vezető focicsapata legalizált csalással kerüli ki az adófizetést

Önkormányzati cégek tucatjai nem fizettek nyereségük után társasági adót, hanem helyette látványcsapatsport-támogatásra fordították, így vettek igénybe adókedvezményt. A G7 gazdasági portál írásából kiderül, hogy például a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. (BVH) leányvállalatai nyereségükből 1,2 milliárd forintot fordítottak ilyen célra. Kedvezményezettjeik között ott voltak a nevesebb fővárosi sportklubok, mint a Vasas, az FTC, az MTK, a BVSC, a KSI, de jutott a pénzből a sportcsarnokot korrupciógyanús módon befejező siófoki kézilabdaklubnak is.

Tállai András Mezőkövesd térségének országgyűlési képviselője, sokáig polgármester is volt. 2015-től pedig adóügyekért felelős államtitkárként a NAV vezetője. Ennek ellenére meglepő, hogy pont Mezőkövesden trükköznek a legnagyobbat a sportcélú adóforintokkal. A Mezőkövesdi Városgazdálkodási Zrt. 2011 és 2014 között összesen 9 millió forint tao-kedvezményt vett igénybe sportcélú támogatás után. A város focicsapatát üzemeltető Mezőkövesd Zsóry FC Kft. azonban például 2014. évben 7 millió forintot utalt át látványcsapatsport-támogatásként, melyből abban az évben 5,5, a következő évben 1,5 millió forint adókedvezményt vehetett igénybe. Vagyis a mezőkövesdi focicsapat nyeresége egy részét a költségvetés helyett a neki fizetett tao-pénzekből érte el, de a profit után ő sem a közös kasszának fizet, hanem egy másik sportegyesületnek.

Hmmm… Ügyes!

– mondaná Kohn bácsi.

Emlékezetes, egy hónapja a szintén élvonalbeli klubbal rendelkező Balmazújváros képviselőjének, Tiba Istvánnak indítványára úgy módosítottak számos adótörvényt, hogy újabb kedvezményeket biztosítottak a sportvállalkozásoknak. Így például a hivatásos sportolók, köztük a labdarúgók fizetése után nem kell ekhót fizetniük.

Mindeközben: Magyarország–Andorra 0:1, Magyarország–Luxemburg 1:2.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »