A NAV is nyomoz az Alexandra-cégcsoportnál

A NAV is nyomoz az Alexandra-cégcsoportnál

A NAV is nyomoz az Alexandra-cégcsoportnál

Az idén fizetésképtelenné vált Alexandra-cégcsoport 2015-ben egyszer már csődbe került. A felszámoló feljelentése alapján az adóhatóság jelenleg is nyomoz, miután a Matyi Dezső nevével fémjelzett cégcsoport vagyonát zömmel átjátszották két olyan vállalkozásba, amelyeknél a mostani helyzettel kapcsolatban vizsgálódik a rendőrség.

Az Alexandra-cégcsoporttal összefüggésben nemcsak a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz, hanem az adóhatóság is – tudta meg a Magyar Idők. Míg Tolnában a cégcsoportnál 2015-től történtek miatt hét ügyben – csalás, sikkasztás, jogosulatlan pénzintézeti tevékenység, személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt – folyik a nyomozás ismeretlen tettes ellen, az adóhatóság a cégcsoport 2015 előtti ügyeit vizsgálja. Mindkét nyomozásban azonos cégek tűntek fel. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi sajtóirodája megerősítette a nyomozás tényét, de részleteket nem közölt.

A könyves cégcsoport korábbi zászlóshajója, a 2015-ben csődbe ment Pécsi Direkt Kft. felszámolója, a Kvantál Kft. az idei csőd hallatán sajtóközleményben vont párhuzamot a 2015 előtt és a most történtek között. A Kvantál Kft. 102 hitelezőt és 9 milliárd forint tartozást tart nyilván. Több mint egy tucat könyvkiadó és könyvkereskedő, helyi önkormányzatok, bankok, valamint a NAV vár a Pécsi Direkt Kft.-től a pénzére, ám az Alexandra-cégcsoport vagyona eltűnt.

A felszámoló perek sorozatát indította az eltűnt vagyon visszakövetelésére azon cégek ellen, amelyekbe a Pécsi Direkt Kft., vagyis az Alexandra-hálózat vagyonának zöme átkerült. Ilyen például a Wolf-CRS Kft., a Könyvbazár Kft., a Matias Borászat Kft. és a Rainbow Üzletlánc Kft.

A felszámoló megállapítása szerint a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet miatt a Pécsi Direkt Kft. menedzsmentje a vállalat vagyonát jogellenes módon, a hitelezők kárára, a kiadókat, az önkormányzatokat és az adóhatóságot kijátszva átruházta más cégekre, akik pénzben nem egyenlítették ki a vagyon ellenértékét. Mindezért a felszámoló büntetőfeljelentést tett csődbűncselekmény, sikkasztás, csalás, költségvetési csalás, hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása gyanúja miatt.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »