A NAV behajtja a szemétdíjat

Április 1-jétől elkezd működni a nemzeti kukaholding, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., valamint az új állami szemétgyűjtési rendszer – állítja a kormányzat. Az önkormányzatok szerint viszont ez lehetetlen.

Kizárt dolog, hogy április 1-jétől valóban elkezd működni az állami szemétgyűjtési rendszer. Nincsenek ugyanis erre vonatkozó szerződések az úgynevezett nemzeti kukaholding, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. és az önkormányzatok között, sem az NHKV és a helyhatóságok által működtetett szemétszállító cégek között. Emellett még számtalan jogi és pénzügyi alapkérdés tisztázatlan – nyilatkozta lapunknak Gémesi György. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke arról is beszámolt, hogy a kormányzat részéről semmilyen válasz nem érkezett a hulladékkezelő cégek által a múlt héten több tárcának is benyújtott petícióra, amelyben a szolgáltatók a központi rendszer beindítása ellen tiltakoztak.

Gémesi György ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára szerdán bejelentette: április 1-jétől indul az új, országosan egységes hulladékgazdálkodási rendszer, megkezdi működését az NHKV Zrt. Hozzátette: az új rendszerről szóló rendeletet a kormány elfogadta, és a héten megjelenik a Magyar Közlönyben.

Nincs díjváltozás, új szerződés

Az államtitkár hangsúlyozta, nincs lakossági díjváltozás, nincs adminisztrációnövekedés, és az ügyfelekkel nem kell új szerződést kötni. Kiépül a gyűjtőedények egyedi azonosítási rendszere, amely az uniós hasznosítási célok teljesítését is elősegíti. A települési szilárdhulladék-gyűjtésben sem az önkormányzatok, sem a szolgáltatók feladata nem szűnik meg, az új rendszerben változatlanul végzik a szolgáltatást – tette hozzá. Gémesi György szerint ez azt jelenti, hogy a felelősség továbbra is az önkormányzatoké, míg a bevétel az állami kukaholdingé lesz. Az államtitkár elmondása szerint is az április 1-jétől működő koordináló szervezet szedi majd be a díjakat, átveszi a kétes követeléseket, a behajtást pedig az adóhatóság kezeli. A lakosságot érintő változások közé sorolta az egységes rendszer létrehozását a számlázásra, díjfizetésre és díjbehajtásra.

– A hulladékgazdálkodási szervezet nonprofit módon fog működni, közszolgáltatókhoz hasonlóan, de tényleges közszolgáltatási feladatokat nem fog végezni – közölte Szabó Zsolt. Kitért arra, hogy a rendszer a jelenlegi formában nem hatékony, nem tud megfelelni az uniós normák szigorításának sem, és a fejlesztések nem célirányosak. A hulladékkal foglalkozó közszolgáltatók bevallott vesztesége mintegy 13 milliárd forint. Szeretnék tisztán látni, hogy az adott hulladék mennyiségéből mennyi a szelektív, mennyi megy lerakóba, és mennyi égethető – tette hozzá az államtitkár.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »