A NATO lelőtt egy orosz vadászgépet Szíria felett

A NATO lelőtt egy orosz vadászgépet Szíria felett

A Hürriyet török napilap katonai forrásokra hivatkozva közölte, hogy a török légierő lelőtt egy vadászrepülőgépet, ami megsértette az ország légterét. Az orosz védelmi minisztérium eközben azt közölte, hogy Szíria felett lelőtték az orosz légierő egy gépét.

Fotó: hidfo.ru

Hírdetés

A beszámoló szerint a pilóta katapultált, és a gép Szíria területén zuhant le, Latakia közelében. Más részleteket egyelőre nem közöltek az esetről, így azt sem tudni, hogy melyik ország gépére lőttek rá. Ahmet Davotoglu török miniszterelnök azonban rendkívüli tanácskozást tartott a vezérkari főnökkel és a külügyminiszterrel, valamint közleményt adott ki arról, hogy a történtek kapcsán egyeztetni fog a NATO vezetőivel.

Miközben nem tudni, hogy a török légierő által lelőtt gép milyen országhoz tartozott, az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy lelőtték egy Szu-24-es vadászrepülőgépüket Szíria felett. A védelmi minisztérium közlése szerint a gép hatezer méter magasan repült, és a katasztrófa körülményeit még vizsgálják, további részleteket nem közöltek. Az eddig ismert adatok alapján a pilóta katapultált, de egyelőre nem tudni, túlélte-e a katasztrófát. A védelmi minisztérium szerint a gép mindvégig Szíria területe fölött tartózkodott, amit külső megfigyelő által rögzített adatokkal tudnak alátámasztani.

Törökország 1952-ben csatlakozott a NATO-hoz, és az észak-atlanti katonai szövetség Közel-Kelet stratégiájának szerves részét képezi. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a török légierő egy orosz gépet lőtt le Szíria felett, ez a NATO-haderő és Oroszország közti első – hivatalosan is elismert – közvetlen összeütközés, amit a jelek szerint (a gépet egy NATO-tagállam lőtte le) a nyugati katonai tömb kezdeményezett.

Hídfő.ru


Forrás:szebbjovo.hu
Tovább a cikkre »