A NATO az oroszok támadására készül

A NATO az oroszok támadására készül

Brit és amerikai csapatok lengyel, litván és horvát katonák részvételével gyakorlatoztak a lengyel-litván határon, készülve egy esetleges orosz támadásra.

A 444.hu a Reutersre hivatkozva számolt be róla, hogy a hadgyakorlat arra a Suwalki-résre öszpontosított, ami egy orosz támadás esetén könnyen elvághatná a balti államokat a NATO-szövetségeseitől.

A mindössze 100 kilométeres határszakasz Fehéroroszország és az orosz fennhatóság alatt álló kalinyingrádi terület között húzódik, ezáltal a balti államok védelmének kulcsponja.

Hírdetés

Oroszország cáfolta, hogy beavatkozási tervei lennének és ismét arra hivatkozott, hogy a NATO provokálni próbálja őket, mint korábban a rakétarendszerek telepítésével, a haderő felvonultatásával is ők veszélyeztetik valójában Kelet-Európa biztonságát.

A Reutersnek nyilatkozó Ben Hodges altábornagy szerint ezzel csak a szövetségesek jelzik az oroszok számára, hogy készen állnak, hogy gyorsan reagáljanak bármilyen agresszióra.

A balti államokban a Krím-félsziget 2014-es annektálása óta van jelen komolyabb NATO-alakulat. 4500 külföldi NATO-katonát állomásoztatnak Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország területén.

Az elmúlt hónapokban pedig a hadgyakorlatok is megszaporodtak, júniusban tartották az elmúlt évek legjelentősebb európai gyakorlatát, az Anakonda-műveletet Lengyelországban. A NATO azzal számol, hogy szeptemberben Moszkva Fehéroroszországgal közösen komoly erődemonstrációra készül, ahol a Suwalki-rés megszállásának katonai műveleteit gyakorolják majd.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »