A nándorfehérvári diadal (videóval)

A nándorfehérvári diadal (videóval) 

Ötszázhatvan éve, 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt (a mai Belgrádot) védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. Az Országgyűlés 2011. július 4-én a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította július 22-ét.

A nándorfehérvári csata. Ismeretlen 19. századi festő munkája. A kép közepén kereszttel a kezében Kapisztrán Jánost ábrázolta a festő. (Forrás: wikipedia)

 

1453-ban az oszmán törökök elfoglalták a görög Bizáncot (a későbbi Konstantinápolyt, a mai Isztambult), a „városok királynőjét”, ahol Kelet és Nyugat kultúrája, gazdagsága találkozott egymással, s amely az egyházszakadás ellenére is a kereszténység egyik legfontosabb védőbástyája volt. A Boszporusz partjára épült város nemcsak a gazdagsága miatt volt kívánatos zsákmány Allah katonáinak, hanem Ázsia és Európa közötti átjárót ellenőrző helyzete miatt is. Az egyre növekvő Török Birodalom ekkor már két földrészre terjesztette ki hatalmát.

A Történelmi Animációs Egyesület látványos videót készített a magyar történelem egyik legfontosabb csatájáról. Ez alapján az animációs film alapján átélhetjük az akkor történteket: 

Békéscsaba, 2016. július 22.

Összeállította: Forgó Irén

Honlapra igazította: Kovács Mariann

Emlékeztető: „Nem beszélek sokat: nem szavak teszik vitézzé az embert. A csatasorban ismerszik meg, ki mit ér.” (Hunyadi János)


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »