A nagyvilágban szétszóródott magyarságnak üzenő himnusz

A nagyvilágban szétszóródott magyarságnak üzenő himnusz

Kilencvennégy éve, 1922. május 22-én adták elő először a Csanádi György által írt székely himnuszt. Erre emlékezve tartottak ünnepséget a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor utcában található Csanády-emléktáblánál vasárnap – számol be Dávid Anna Júlia a szekelyhon.ro-n.

A megemlékezés – a Balázs Ferenc Vegyeskar közreműködésével, Orosz Pál József karnagy irányításával – a Magyar Himnusz eléneklésével kezdődött. Ezt követően Szőcs Endre, a Városi Könyvtár igazgatója tartott ünnepi beszédet. Emlékeztetett azokra a helyekre és alkalmakra, amikor elhangozhat a himnusz, külön kiemelve a csíksomlyói búcsút.

Szőcs Endre kifejtette, „a székely himnusz mindannyiunk életének részévé vált”, hiszen „szavaival üzen a nagyvilágban szétszóródott magyarságnak”. A székely himnusz eléneklését követően egy-egy szál virággal a belvárosi református temetőbe vonultak át a megemlékezők, ahol Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere koszorút helyezett el az emléktáblánál, majd őt követve virágokat helyeztek el a jelenlévők – írja a szekelyhon.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »