A nagyváradi püspöki palota felújítását és látogatóközponttá alakítását tervezik

A nagyváradi püspöki palota felújítását és látogatóközponttá alakítását tervezik

A nagyváradi római katolikus püspökség ebben a hónapban európai uniós pályázatot nyújt be a püspöki palota restaurálása, valamint multifunkcionális látogatóközponttá alakítása érdekében.

Böcskei László megyéspüspök hangsúlyozta: a beruházás elsődleges szándéka, hogy a székesegyház külső restaurálása után a műemlék palota rehabilitációja és újrahasznosítása is megkezdődjék, és ismét a város közművelődési, művészeti és közösségi fejlődését szolgálja. Főbb célkitűzéseik a palota statikai megerősítése és restaurálása, a műemlék épület belső felszerelése; egy részének múzeummá való átalakítása műtárgyvédelmi szempontok alapján; az épület látogatóbaráttá tétele, különös tekintettel a fogyatékkal élők igényeire; az ingatlan közösségi, közművelődési és identitásmegtartó szerepének növelése a tulajdonukban levő kulturális örökség által; az intézményközi, gazdasági, társadalmi és nevelési partnerkapcsolatok kialakítása, bővítése; az ingatlan vonzóbbá, látogatóbaráttá tétele a legmodernebb innovációs eszközök felhasználásával, valamint a kulturális örökségünk digitalizálása és kutathatóvá tétele.

A püspök megjegyezte: a belső felújítás az ingatlan kétharmadára (a központi és a déli oldal) vonatkozik majd, hiszen abban a részben, ahol ő tartózkodik, illetve az irodák működnek, az utóbbi években történtek beavatkozások. A külső restaurálás viszont az egész épületet érinti, hogy egységes képet mutasson. A projektbe nincs belefoglalva a kertrendezés, de hosszú távon ebben is gondolkodnak, hiszen a jövő év elején befejeződnek a munkálatok a székesegyháznál, és a Kanonok sor rehabilitációját is tervezik, hogy szándékaik szerint a parkkal együtt teljes pompájában mutatkozzék a barokk komplexum.

Micaci Cristian pasztorális asszisztens azt emelte ki: bár a pályázatot a püspökség nyújtja be, ez egy széles körű együttműködés eredménye a helyi és a megyei önkormányzattal, a Körösvidéki Múzeummal, a szociális tevékenységet kifejtő civil szervezetekkel.

Emődi Tamás műépítész, a projekt szaktanácsadója arról beszélt: Dél-Kelet Európa és Románia legjelentősebb, legösszetettebb barokk műemléke az 1762-1776 között épült Római Katolikus Püspöki Palota, amely monumentális külsejével és belső eleganciájával méltán tarthat számot nemzetközi érdeklődésre. A francia barokk palotaépítészet cour d’ honneur vonulata Ausztria érintésével, az épületet tervező Franz Anton Hillebrandtnak köszönhetően került Nagyváradra, ahol a püspöki palota és a székesegyház a Kárpát-medence legnagyobb barokk műemlék-együttesét alkotja. 1948-ban a püspökségnek ki kellett költöznie onnan, majd közel két, kevésbé fényes évtized következett. 1965-ben gondoltak a felújításra, és 1972 végén lett a Körösvidéki Múzeum székhelye egészen a 2007-es visszaszolgáltatásig. Különlegesebb, súlyosabb problémákat nem fedeztek fel az állagát illetően.


Az épületrehabilitáció magában foglalja nemcsak az épület statikai megerősítését, hanem a barokk építészeti elemek, a főhomlokzat, az udvar felőli belső homlokzat, a műemlék előcsarnok és a lépcsőház, illetve a barokk díszterem restaurálását is.

A felújítás és kiállítóterek kialakításakor figyelembe vették a műemlék strukturális adottságait, tagolását és biztonságvédelmi adottságait. Megújul az ingatlan teljes infrastruktúrája is – fűtés, víz-és csatornahálózat, korszerű világítás-, klíma- és riasztórendszert alakítanak ki. Emellett a mozgássérültek, siketek és vakok számára biztosítani fognak speciális látogatási lehetőséget. A palotában tehát elsősorban a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közgyűjteményei, egyházi múzeuma kapna helyet, az állomány felmérése és digitalizálása ez idő tájt is zajlik.

Forrás és fotó: Bihari Napló

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »