A nagybecskereki leánykollégium fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte

A nagybecskereki székesegyházban hálaadó szentmisével kezdődött a Boldogasszony Iskolanővérek leánykollégiumának jubileumi ünnepsége, amelyet msgr. dr. Német László megyéspüspök celebrált paptestvéreivel együtt. Köszöntőjében elmondta, a hálaadó szentmise jó alkalom, hogy megköszönjék mindenkinek a munkáját, a segítségét, szentbeszédében pedig a jubileum kapcsán a nővérek áldozatos munkáját méltatta.

A szentmisét követően díszülést tartottak a Toša Jovanović Népszínházban, ahol elsőként Lobmayer Mária Judit tartományfőnöknő köszöntötte az egybegyűlteket, valamint az ünneplő leánykollégium vezetőjét, a nővértársait, a növendékeket.

Az anyaország képviseletében dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára mondott köszöntőt.

– Külön öröm számunkra, hogy itt tudják biztosítani a magyar nemzet megmaradását, hiszen magyar nyelvű oktatás folyik az intézményben és a magyar kultúra átadása, amely különösen fontos Magyarország számára, a nemzetpolitika számára. Ez egy kis szelet, kis pont itt ezen a településen, de azt is láthatjuk, hogy az egész Vajdaságban, Délvidéken nagyon komoly munka folyik, a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül, a Vajdasági Magyar Szövetségen keresztül – mondta dr. Szilágyi Péter.

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár is köszöntötte az egybegyűlteket, a leánykollégium fontosságát méltatta.

– Az állami diákotthonok mellett igen fontosak az oktatási rendszer számára az egyházi kollégiumok is. Több ilyen van a Vajdaságban és az egyik legeredményesebb a nagybecskereki Leánykollégium. Úgy gondolom, hogy jól kiegészíti, sőt pótolja az állami rendszert, hiszen olyan értékek mentén történik itt a munka, már húsz éve, amely a keresztény értékekre épül – mondta Nyilas Mihály.

Az ünnepi műsorban a nővérek jóvoltából a hétvégi óvoda legfiatalabbjai is bemutatkoztak, továbbá a kollégisták is gazdagították a programot zenével, énekkel és tánccal.

A jubileumi rendezvényen Koncz Mária Julianna nővér, a kollégium vezetője ismertette az ünneplő közösséggel, hogy felvették Szathmáry Karolinának, a nagybecskereki Leánynevelő Intézet alapítójának a nevét.

Minden bizonnyal a leánykollégium következő jubileumát már a valamikori zárda épületében, az egykori Leánynevelő Intézet épületében ünnepelhetik. Az illetékesek terve, hogy a bánáti magyarság oktatási és művelődési központjává alakuljon át, természetesen ennek megvalósítása az anyaország támogatásával valósul majd meg.

Az ünnepségen jelen volt Pásztor István, a tartományi parlament elnöke, a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Kovács Elvira köztársasági képviselő, Dezső János, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója és mások.

Az ünnepség agapéval zárult.

Kónya-Kovács Otília


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »