A nacionalisták támogatják a rendkívüli állapotot

A nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) támogatja a Recep Tayyip Erdogan elnök által szerdán késő este meghirdetett 90 napos rendkívüli állapot bevezetését Törökországban – közölte csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség.

Devlet Bahceli, a tömörülés vezetője „időszerűnek” nevezte az intézkedést. Mint fogalmazott: „bármennyibe is kerül, a MHP az állam és a nép mellett áll ezekben a sötét, nehéz időkben”.

A legnagyobb ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) ugyanakkor bejelentette, hogy nem támogatja a rendkívüli állapotot.

A MHP támogatása azért figyelemre méltó, mert megfigyelők szerint Erdogan később, a végrehajtó elnöki rendszer elfogadásánál is számít erre a pártra, tekintettel arra, hogy a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) nem rendelkezik az ehhez szükséges kétharmaddal.

A 3 hónapos rendkívüli állapotot csütörtök reggel jelentették be a hivatalos közlönyben. A nap folyamán a szöveget a parlament elé terjesztik. Az intézkedés akkor lép életbe, ha az 550 fős törvényhozásban a képviselők legalább fele mellette szavaz. Ehhez a kormány 317 mandátuma egymagában is elegendő.

Másfél hónapon belül eredményt várnak

Törökország a rendkívüli állapot bevezetése miatt felfüggeszti az Emberi Jogok Európai Egyezményének végrehajtását azokban az esetekben, amelyeknél ez más nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettségeivel nem ellentétes – jelentette be csütörtökön Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes.

A politikus rámutatott, hogy Franciaország is pont ezt tette, amikor a novemberben Párizsban elkövetett terrortámadás után rendkívüli állapotot hirdettek az országban. Kurtulmus elmondta, a rendkívüli állapot – amelyről ma dönthet a török törvényhozás – révén már 40-45 napon belül olyan eredményeket kívánnak elérni – egyebek között a hadsereg átalakításával –, amelyek nyomán fel is oldhatják az intézkedést. Hangsúlyozta: nem terveznek kijárási tilalmat.

Efkan Ala belügyminiszter korábban azt mondta, hogy az intézkedés nem lesz negatív hatással a mindennapokra. Bekir Bozdag igazságügyi miniszter csütörtökön arról beszélt, hogy az emberek nem érzik majd a változást, és a rendkívüli állapot nem érinti a gazdaságot sem. Nyomatékosította, hogy az intézkedés célja egy második puccskísérlet megelőzése.

A török államfő még csütörtökön palotájában fogadja az alkotmánybíróság elnökét, Zühtü Arslant.

Elítélték a szökött katonákat

Két-két hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön egy görög bíróság azt a nyolc török katonát, aki a múlt hét végi puccskísérletet követően katonai helikopterrel szökött át Görögországba. A katonákat illegális határátlépésben mondták ki bűnösnek. Az ítélet szerint a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe azt a tényt, hogy fenyegetés elől menekültek.

A pilótát a légi közlekedés szabályainak megsértésével is vádolták, de ebben a vádpontban ártatlannak találták.

Az ítélet végrehajtását három évre felfüggesztette a bíróság, de a katonák őrizetben maradnak, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják.

Törökország a dezertőrök mielőbbi kiadatását követeli Athéntól. A katonák azt állítják, nem vettek részt a puccskísérletben, de félnek a Törökországban zajló tisztogatások miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »