A müncheni lövöldözőt utánozták a Facebookon

Továbbra is 24 gyanúsított ellen folytatnak nyomozást a müncheni hatóságok a júliusban történt ámokfutó lövöldözéshez kapcsolódó internetes uszítás, valamint bűncselekménnyel fenyegetés miatt – közölte vasárnap Marcus da Gloria Martins rendőrségi szóvivő.

Az esetek egy részében “olyan emberekről van szó, akik a tettes Facebookon közzétett felhívását, amelyben egy McDonalds-hoz hívott embereket, utánozták, például olyan módon, hogy egy mozi látogatására hívtak fel” – mondta a szóvivő. Őket bűncselekménnyel történő fenyegetéssel gyanúsítják, ami a német büntető törvények szerint a köznyugalom megzavarására alkalmas bűncselekmények közé számít. “Más esetekben az interneten elkövetett uszításról van szó” – mondta el a szóvivő, részletekre azonban nem tért ki.

Július 22-én egy 18 éves, iráni-német állampolgárságú középiskolai diák lövöldözni kezdett és kilenc embert lelőtt a bajor tartományi fővárosban, majd öngyilkosságot követett el. Tette valószínűleg szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésére vezethető vissza.

Az első riasztások után olyan hírek kaptak lábra, hogy több elkövető van menekülőben, a hatóságok terrorriasztást adtak ki, és a városban több helyen pánik tört ki. “Az ámokfutást követő éjszakán 66 fantomhelyszínről érkezett segélyhívás, ebből 64 lövöldözésről szólt és kettő túszejtésről, és mindegyikről az bizonyosodott be, hogy téves riasztások voltak” – mondta el ezzel kapcsolatban a szóvivő.

Hozzátette: a nyomozók abból indulnak ki, hogy a telefonálók túlnyomó többsége valóban félelemből cselekedett. A rendőrségi illetékes leszögezte, hogy a szóban forgó nyomozások nem állnak összefüggésben ezekkel a téves segélyhívásokkal.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »