A Most-Híd szeretné még a választások előtt befejezni az új Duna-hidat

Ha minden a tervek szerint alakul, legkésőbb 2019 májusáig elkészül az új Komárom-Révkomárom közti híd. Az elképzelés szerint az új híd tehermentesíti majd az Erzsébet-hidat, amelyet először 1892-ben adtak át és visszanyerheti eredeti funkcióját – ismét a gyalogosokat szolgálhatja majd.

 

A szlovák közlekedésügyi minisztérium már bejelentette, hogy elkezdték a 600 méter hosszú híd építőjének keresését. Az egyik oldalon gyalogos járda, a másikon kerékpárút vezet majd át a túloldalra, az autósok pedig kétszer egy sávos úton közlekedhetnek majd.

 

117 millió euró

 

“Magyarország már elkezdte a közbeszerzési eljárás” – jelentette be a közlekedésügyi minisztérium. Mivel a híd építésében mindkét ország érintett, ezért közös munkával kívánják azt megépíteni az érvényes államközi egyezmények értelmében, így a költségeken is osztoznak majd.

 

“A projekt teljes költségvetése több mint 117 millió euró. Szlovákia uniós forrásokból több mint 47 millió eurót szerzett. Magyarország is számíthat egy 52 millió eurót meghaladó hozzájárulásra” – írja az Érsek Árpád vezette közlekedésügyi minisztérium.

 

A magyar fél a tendert szeptember végén indította el. A közbeszerzési felhívást minél hamarabb lebonyolítanák, a szerződés aláírása várhatóan idén decemberben történik majd meg, mondta a Szlovák Közútkezelő Társaság szóvivője, Zuzana Hromcová közölte.

 

Három hónapos verseny

 

A  nagyobb projektek közbeszerzése akár hosszabb ideig is elhúzódhat. Eredetileg úgy tervezték, hogy a hidat már 2018-ban átadják. Ezt még a közlekedésügyi minisztérium a választások előtt közölte, amikor a Smer egyedül kormányzott. A főtender kiírásának időpontja azonban rendben van.

 

“A közbeszerzés eljárás kezdete az év második felében várható, az építés terminusa pedig 2016-2018 között” -mondta a választások előtt Martin Kóňa akkori miniszteri szóvivő. A 2019-es, májusi határidő a brüsszeli finanszírozó szerződésekben található.

 

Felügyelőt keresnek

 

Szlovák oldalon a Váhostav készen áll elkezdeni a munkálatokat. A tendert még nyáron nyerte meg, összesen 2,92 millió euró értékben.

 

A másik oldalon egy kisebb verseny alakult ki, hogy ki fogja a Váhostavot felügyelni. A felügyeleti tendert már kihirdették, majd nyomban technikai problémák miatt törölték. Most új felhívás fut, a Közbeszerzési Hivatal regisztrálja az ellenvetéseket is, amelyeket ki kell majd értékelnie.

 

 

“Ez nem befolyásolja a határidőket” – mondta Hromcová. Elmondása szerint mindkét ország közösen készül keresni felügyeletet magára a hídra is. Együttműködni az építési tender során fognak, amelyet a magyar fél hirdetett meg.

 

Az új komáromi híd nem az első szlovák-magyar együttműködés. A Mária Valéria híd felújítását például a Ganz IS konzorcium végezte el, amelyben két magyar cég és szlovák működött együtt.

 

forrás: dennikn.sk
kép: dennikn.sk

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »