A mobilgát árának töredékéből, a környezet szétverése nélkül oldanák meg az árvíz problémát

A mobilgát árának töredékéből, a környezet szétverése nélkül oldanák meg az árvíz problémát

Felnyíló betonpaneles árvízvédelmi gátrendszer építését javasolja egy független tervezőcsapat a Római-parton, becslésük szerint 1,7-2 milliárd forintba kerülne a felépítményi rendszer gyártása és telepítése – mondta Borz Miklós, a rendszer egyik ötletgazdája kedden Budapesten a rendszer projektbemutatóján.

Borz Miklós a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a csoport megítélése szerint az egész beruházás a fővárosi tervezés alatt álló mobilgát építési költségének a harmadát tenné ki.
A négy tagból, három mérnökből és egy ötletgazdából álló független tervezőcsapat a Budapesti Műszaki Egyetem a Római-part lehetséges gátrendszeri megoldásairól szóló tanulmányából indult ki – közölte. Hozzátette, a bárhová telepíthető rendszer megoldást kínálna a Római-part árvízvédelmére, valamint a Római-part gátépítése körül kialakult társadalmi, építészeti és természetvédelmi vitákra is.

A rendszer a Római-part 2,5-3 kilométeres szakaszán húzódna, a gát szélessége 3,5 méter, amelyhez szervizút kapcsolódik – fűzte hozzá.

Hírdetés

Kiemelte, hogy a 800 panelből álló felnyíló betonpaneles rendszer árvízmentes időszakban lehajtott állapotban sétányként működhet, árvízkor pedig árvízvédelmi fallá alakítható.

A rendszer előnye, hogy a mobilgáttal ellentétben nincs szállítási költsége, és árvíz idején közepes teljesítményű erőgéppel, daruval 24-36 óra alatt nyitható és rögzíthető – tette hozzá. Horváth Zoltán, a Szentendrei Betonelemgyár Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a gyártásra való felkészülés fél évet vesz igénybe, de ez függ a panelsablonok számától is, amelyek gyártása egy éven belül megvalósulhat.

Címlap Fotó MTI –  Kovács Tamás


Forrás:zoldvalasz.hu
Tovább a cikkre »