A Miniszterelnökség segítette Orbán vejét

Tiborcz István kijelentette: csak családi ügyekről beszélget apósával.

Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak korábban érdekeltsége volt az Elios Zrt.-ben, amely akkoriban megannyi állami megrendelést elnyert. Több magyarországi város világítását is ez a társaság újíthatta fel – inkább kevesebb, mint több sikerrel, mivel azóta is küzdenek a városok a kevés fényt adó ledlámpákkal.

A Direkt36 megszerzett néhány dokumentumot, amelyekből kiderül, hogy Tiborcz egykori cégét miként segítette a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség. 2014-ben „komolyabb aggályok nélkül átengedték azokat a közvilágítási pályázatokat, amelyek úgy voltak megírva, hogy gyakorlatilag csak Tiborcz akkori cégének, az Elios Innovatívnak legyen esélye nyerni” – írja a Direkt36. Az oldal a konkrétumokat is kifejtette cikkében. A fenti nyolc, 4,6 milliárd forint értékű pályázat miatt egyébként a rendőrség nyomozást indított, és az uniós hatóságok is vizsgálódnak.

A Miniszterelnökség később változtatott gyakorlatán, pont a kritikák miatt. Közölték a Direkt36-tal, hogy az ellenőrzéseket végző főosztályt nem a miniszterelnök irányítja, Orbán Viktor „egyetlen közbeszerzési eljárásra vagy ellenőrzésére nem gyakorolt, nem gyakorolhat befolyást”. Az oknyomozó újságírói csoport megkereste Tiborcz Istvánt is, aki a Bocuse d’Or május 11-ei európai döntőjén elárulta: csak családi ügyekről szoktak beszélgetni apósával.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »