A migránsokért zenél a Glastonbury

A migránsokért zenél a Glastonbury

Története során először ad ki élő koncertalbumot a világ egyik legnagyobb és legismertebb fesztiválja, a Glastonbury. A bevételt a menekültcsaládok egyesítéséért is síkra szálló Oxfam segélyszervezet kapja.

Coldplay, Muse, Foals, Editors, Wolf Alice, New Order, vagy épp Sigur Rós – csak néhány előadó a Glastonbury fesztivál első, élő fesztiválos koncertfelvételekből összeállított albumáról, amely a tervek szerint augusztus 5-től lesz elérhető világszerte.

A fesztiválszervezők, illetve az előadók az albumot a most június 16-án meggyilkolt brit munkáspárti képviselőnő, a háborúellenességéről ismert, a háborús övezetekből menekülők humanitárius helyzetének megoldását felkaroló, valamint a többek között a gázai blokád feloldását is követelő Jo Cox emlékének ajánlják.

Felszólítják a világ vezetőit

– Azért készítettük el ezt a különleges albumot, illetve azért időzítettük erre a nyárra, mert a migrációs hullám olyan óriási lett, hogy úgy érezzük, ezzel nagyon kezdeni kellene már valamit – idézte a Glastonbury egyik főszervezőjének közleményét a brit NME magazin. Emily Eavis kifejtette: „szeretnénk, ha az otthonaiktól a távolba szakadt, megfélemlített emberek tudnák, itt vagyunk, és mindent megteszünk, amit csak tudunk… Előadók, zeneszeretők egyaránt. Egyúttal arra hívjuk fel a világ vezetőinek figyelmét, itt az idő, hogy ők is tegyenek valamit, cselekedjenek úgy, mint mi.”

A humanitárius ügyekben korábban is aktív Coldplay közleményében hozzátette: „Jelenleg több menekült van a világon, mint bármikor korábban a történelem során. Ők lehetnének a helyünkben, ahogy mi is lehetnénk földönfutók. A jó hír az, hogy mindenkin tudunk segíteni.”

A Coldplay amúgy a Birds című dalával nevez, a teljes lista pedig ITT elérhető.

A bevételt az oxfordi székhelyű Oxfam nevű segélyszervezet kapja, amelynek többek között célja, hogy egyesítse a háború sújtotta övezetekben szétszakított családokat, illetve azt kérik a fejlett országok politikusaitól, országaik igényeihez és lehetőségeihez mérten fogadják be a menekülteket. (Jo Cox egyébként az Oxfam brit irodájának egyik vezetője volt.)

Heten a Szigeten

Az összesen tizennyolc zenekar, zenei formáció közreműködésével megjelenő, Egyként kiállunk címet viselő koncertlemezt az internetről lehet majd letölteni, illetve a koncertfelvételek videomegosztóra is felkerülnek. Aki pedig ennél többet szeretne tenni az ügy érdekében, meg is rendelheti az albumot fizikai formában, CD-n, amely augusztus 19-én jelenik majd meg.

Az albumon szereplő előadók közül amúgy hét az augusztus 10-én kezdődő idei Szigeten is fellép. Így a Hajógyárin nyomja majd az Editors (augusztus 12. péntek, 22.00), a Muse (augusztus 13, szombat, 21.30), Sigur Rós (augusztus 13, szombat, 19.15), a Years & Years (augusztus 15. hétfő, 16.00), a Chvrches (augusztus 15. hétfő, 20.15), a The Last Shadow Puppets (augusztus 16. kedd, 19.30), illetve Jess Glynne (augusztus 16. kedd, 20.15), míg a Foals közvetlenül a fesztivál után, augusztus 17-én játszik a Budapest Parkban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »