A migránsok követelik, hogy újra nyissák meg a balkáni útvonalat

Hétszáznál több migráns hagyta el kedden az athéni kikötővárosban, Pireuszban rögtönzött sátortábort.

A rakpart fala mentén hetek óta több mint 4500 ember táborozott. A parti őrség szerint a migránsok áttelepültek egy, a kikötőváros nyugati felén újonnan épített táborba.

Az új táborról a tévécsatornákon közölt képeken légkondicionált lakókonténereket lehetett látni. A tervek szerint a telepet tovább szélesítik, aminek köszönhetően végül több mint 3000 embert tudnak majd ott elhelyezni.

Múlt csütörtökön a parti őrség bejelentette, a migránsok két hetet kapnak, hogy önként távozzanak a hadsereg által épített táborokba, különben erőszakkal viszik át őket.

“Minden erőfeszítést meg fogunk tenni, hogy meggyőzzük a menekülteket és migránsokat: saját érdekük, hogy menjenek át a menekülttáborokba”

– állt a közleményben.

A Görögországban tartózkodó migránsok elhelyezésének problémája a most megkezdett áttelepítéssel nem oldódott meg. Pireuszban, és főként a macedóniai határ mentén, Idomeninél kialakult rögtönzött, hevenyészett táborban összesen több mint 15 ezer migráns várakozik. Mindannyian azt követelik, hogy újra nyissák meg az úgynevezett balkáni útvonalat, lehetővé téve ezzel, hogy az emberek továbbutazhassanak Nyugat felé.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »