"A migránsbetelepítés olyan, mintha bombát dobnának ránk" – egy francia faluban is lesz népszavazás 2-án

"A migránsbetelepítés olyan, mintha bombát dobnának ránk" – egy francia faluban is lesz népszavazás 2-án

Helyi népszavazást tartanak Allex-ben, a középkori műemlékeiről ismert francia faluban. Néhány hete derült ki, hogy a francia kormány szét akarja osztani a Nagy-Britanniába be nem engedett, jelenleg Calais-ben, a dzsungelnek nevezett táborban lakó migránsokat, továbbá a párizsi migránsok egy részét is szét akarják telepíteni az országban.

Allex-et kijelölték, hogy 50 migránst fogadjon be, cserébe kap 470 ezer eurót. Gérard Crozier polgármester azt mondta, hogy ez olyan, mintha bombát dobnának a falujukra.

A migránsokat egy volt szükségszállásra vinnék, ott korábban a francia közszolgálati televízió szerint alkoholbetegeket tartottak, de az épület néhány hónapja már üres.

Az allex-i segélyszervezetek szerint felháborító a tiltakozás. A La Dauphiné Libéré című regionális újság szerint sokan mini Calais kialakulásától félnek, egyik riportere pedig elment Allex-be, ahol sokan arról beszéltek, hogy félnek az erőszaktól és a terrorizmustól.

Egyes hírek szerint már néhány migráns meg is érkezett Allex-be. Az egyik legnagyobb helyi cég vezetője, Olivier Soubeyrand nyilatkozott is a lapnak. Korábban ejtőernyős katona volt a balkáni háború idején, most arról beszélt, hogy személy szerint fegyvert is fogna, hogy ne legyen muszlim Európa.

Október 2-án, vasárnap tartanak népszavazást a francia faluban. A hatóságok nem tartják legálisnak a szavazást, de a polgármester azt mondja, ragaszkodnak ahhoz, hogy az a 2500 ember, aki ott lakik, elmondhassa a véleményét, akarnak-e a migránsokkal élni vagy sem.

(Origó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »