A migrációs helyzetről egyeztetnek az uniós országok külügyminiszterei

A migrációs helyzetről egyeztetnek az uniós országok külügyminiszterei

BRÜSSZEL. Tanácskozást tartanak az európai uniós tagállamok külügyminiszterei hétfõn Brüsszelben, az ülésnek várhatóan elsõsorban a migrációs válság és a líbiai helyzet lesz a középpontjában.

A találkozó résztvevõi áttekintik a legutóbbi líbiai eseményeket, az azokra adott uniós válaszokat, valamint foglalkoznak az ország jövõbeli kilátásaival.   

Vitát folytatnak majd az Európai Unió úgynevezett globális stratégiájának prioritásairól, illetve az észak-koreai helyzetrõl, különös tekintettel az ország által folytatott rakétakísérletekre, amelyek hatalmas tiltakozást váltottak ki a nemzetközi porondon.   

A munkaebéd során a tárcavezetõk a bevándorlásról tárgyalnak, ezen belül is fõként a Földközi-tenger középsõ térségében húzódó migrációs útvonal helyzetét fogják megvitatni. Az egyeztetésen jelen lesz Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi fõbiztosa és William Lacy Swing, a Nemzetközi Migrációs Szervezet fõigazgatója is.   

Sajtóhírek szerint a tanácsülés napirendjén szerepel az embercsempészet ellen indított, Sophia nevû uniós földközi-tengeri mûvelet mandátumának meghosszabbítása is 2018. december 31-ig, névtelenséget kérõ diplomáciai források azonban arról számoltak be, hogy Olaszország ennek a megvétózására készül.   

A 2015-ben indított mûvelet hatálya július 27-én jár le, és mivel Róma számára az egy ideje már inkább további terhet, mintsem segítséget jelent, nem kizárt, hogy az olasz külügyminiszter blokkolni fogja a katonai mûvelet folytatását – közölte egy neve elhallgatását kérõ tisztségviselõ. Ugyan Olaszország korábban hozzájárult, hogy a mûvelet keretében a tengerbõl kimentett bevándorlókat az olasz partokra szállítsák, akkoriban még nem számítottak rá, hogy a részt vevõ hajók tízezrével szállítanak majd embereket az országba.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »