„A mi kutyáinkat nem ölitek meg!”

Csütörtökön több Bihar megyei állatvédő szervezet is összefogott annak érdekében, hogy visszaszerezzék azokat az ebeket, amelyeket múlt héten Biharszentandráson és Biharon fogtak be a Szatmár megyei „Mixt Service Kft.” emberei, majd a szamosdarai sintértelepre szállították azokat. Az ebeket két hét után elaltatták volna, ha ott maradnak a szamosdarai telepen, melyet az állatvédők csak „láger”-ként emlegetnek.

Bihar megyében szerencsére számos, jó szándékú kutyamenhely is működik, ahol nem altatják el, hanem sterilizálják, beoltatják, ellátják és gazdát keresnek a befogott négylábúaknak, ezért is érezték túlkapásnak az állatvédők azt, hogy a szatmári sintérek a megyehatárt túllépve Biharból fogdossanak össze kutyákat, melyeket kiszámlázhatnak. Mi több, bebizonyosodott, hogy a szatmári sintérek nemcsak gazdátlan ebeket fogtak be, hanem mikrochipezett, gazdás kutyákat is.

Ezért csütörtökön az Animal Shields Állatmenhely vezetőjének, Kosztin Ildikónak kezdeményezésére több Bihar megyei állatvédelmi szervezet képviselői is összefogtak és útra keltek, hogy „bezörgessenek” a sintértelep kapuján és visszaköveteljék a bihari településekről elvitt ebeket. Az Animal Shields vezette konvojhoz csatlakozott, az SOS Dogs Alapítvány (speciálisan állatszállításra kialakított és engedélyeztetett járművével), a nagyváradi ARDA állatvédő egyesület és a biharszentandrási A Paradise for Street Animals egyesület is.

Botrány a sintértelepen

A helyszínre érkezve, az állatvédők szomorúan tapasztalták, hogy részben elkéstek. A Biharon befogott kutyákat ugyanis már elpusztították a sintérek. A civil szervezetek képviselői így csak a biharszentandrásról elhurcolt ebekre tarthattak igényt, melyeket meglehetősen heves szóváltás után át is adott a sintértelep vezetője. „Át kell adniuk a kutyákat! Nem az utcára kerülnek vissza. Befogadjuk őket! A mi kutyáinkat nem ölitek meg!” – mondta a bihari csapat vezetője Kosztin Ildikó.

„Mi elsősorban a saját, Bihar megyei kutyáinkért jöttünk, de szeretnénk minél több állatot megmenteni a biztos haláltól, úgyhogy lehetőség szerint jövő héten is eljövünk, és elviszünk ahányat tudunk” – nyilatkozta.

Hírdetés

Az állatok nagyon rossz állapotban voltak. Annak ellenére, hogy a szatmári sintértelepen elméletileg csak két hétig tartják a kutyákat, mielőtt elaltatnák, a kimentett négylábúak súlyosan alultápláltak voltak. „Csupa csont és bőr” – mondták a jelenlevők – ami annak a jele, hogy ez idő alatt csak nagyon keveset, vagy egyáltalán nem kaptak enni. A kimentett állatok közül három olyan súlyos állapotban volt, hogy még Szatmár megyében állatorvoshoz kellett vinni őket, ahol azonnal perfúzióra kerültek, mivel nem bírták volna ki a hazafelé vezető, körülbelül kétórás utat. Egyikük végül el is pusztult.

Összesen 32 állatot – köztük több mint egy tucatnyi kölyköt – sikerült visszahozni Bihar megyébe, melyeket az Animal Shields fogadott be.

Nem újdonság, ami történt

Nem ez volt az első alkalom egyébként, amikor botrány kerekedett abból, hogy a fejpénzre hajtó szamosdarai sintérek Bihar megyében fogtak be kutyákat. Ez év februárjában Élesdről próbáltak elhurcolni öt kutyát, a helyi állatbarátok azonban elállták járművük útját, és még helyben visszaszerezték az ebeket.

A sintérek tevékenységét ellensúlyozandó a környékbeli állatvédő szervezetek és menhelyek igyekeznek minél több kutyát befogadni. A Bihar megyei szervezetek kiállásán felbuzdulva a múlt hét folyamán a szatmárnémeti Free Life egyesület is több kutyát kimentett a sintérek kezei közül, a több megyéből összefogdosott összes kóbor kutya megmentésére azonban nincs kapacitásuk.

Aki szeretné örökbe fogadni a megmentett kutyák valamelyikét, támogatná ellátásukat, vagy önkénteskedne a kutyamenhelyen, információkért hívja a 0752/299-491-es telefonszámon Kosztin Ildikót, az Animal Shields vezetőjét.

Sz. G. T. / Reggeli Újság

 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »