A metrózók fele nem fog felférni a pótlóra

A metrózók fele nem fog felférni a pótlóra

A hármas metró kapacitásának 60 százalékát fogja tudni kiváltani a pótlóbusz, ehhez jön még néhány egyéb viszonylat áthangolása. A hamarosan esedékes felújítás 140 milliárdos költségéből nem telik a 14-es villamos végállomásán még egy rövidke sínszakaszra, és a Nyugatiig sem hozzák be a tuját. A bringások is rosszul járnak. Jöjjenek a BKK elképzelései az ősztől esedékes metrópótlásra!

Van még idő kigondolni a 3-as metró pótlásának részleteit, az ügyben illetékes Fővárosi Önkormányzat pedig egy lassan szokásos forrásból kap kéretlen tanácsokat – a BKK éléről 2014-ben elmozdított Vitézy Dávidtól, aki a Facebookon nemzetközi példát is citálva értekezik arról, mi mindenen kellene gondolkodni, hogy ne fulladjon össznépi őrjöngésbe Pest a novemberben induló felújítás idején.

Szedjük sorba a fővárosi közlekedésirányítás korábbi vezetőjének észrevételeit!

A bécsi U4-es felújítása során a metrópótlást integráltan tervezik, a pótlóbuszos megoldással egyszerre ösztönzik és teszik is lehetővé a kerékpáros közlekedést. Például ingyenes villanybringa-kipróbálási lehetőséggel, valamint a metró ideiglenes végállomásainál óriási tárolókat is létesítenek, szervizeket nyitnak.
Persze Vitézy szerint sem lehet a bringára alapozni a metró pótlását, de a drótszamár fontos kiegészítő eszköze lehet a tömött metrópótló buszoknak. Ehhez képest a felújítás idejére épp megszüntetnék a kerékpárutat a Kiskörúton.
A „kerékpáros metrópótlás” szimbolikus üzenete az lenne, hogy bár dugót okoznak a munkálatok, és zsúfoltak a buszok, ha sietsz, kínálunk alternatívát (Üllői út, Váci út időszerű bevonása).
Tarlósék terveiben egy szó sem szerepel a vasút bevonásáról a Nyugati–Újpest és a Nyugati–Köki viszonylatokon, menetrendi fejlesztéssel, tarifaintegrációval.
A 14-es villamost behozhatnák a Nyugatiig, sűríthetnék az északi vonalon, nem lehet ellenérv a végállomás szűk kapacitása egy 140 milliárdos beruházás esetén. Ideiglenes vágányépítéssel korábban a 4-6-os vonalán is operált a BKK, így tudta fenntartani a villamosközlekedést a Margit híd felújításakor.

Hogy a főváros szempontjait is megismerjük, az önkormányzat kommunikációs igazgatóságához és a BKK sajtóosztályához fordultunk kérdéseinkkel, a cég pedig részletesen válaszolt is. Bár nem követték kérdéseink logikáját, a válaszlevelet tematikusan szétszedtük, és az általunk érdekesnek tartott részkérdésekhez illesztettük.

– Milyen eszközökkel igyekeznek tehermentesíteni a pótlóbuszokat az M3-as metró felújítása idején?

– Az elsődleges alternatíva a BKK álláspontja szerint a buszos pótlás. […] Az M3-as metrót pótló autóbuszjárat a metró utasforgalmának körülbelül 60 százalékát, férőhelykínálatának körülbelül 45 százalékát tudja pótolni, ennél nagyobb, a metró nyomvonalát követő felszíni pótló autóbuszos kapacitás nem biztosítható. […] A metró nyomvonalát tehermentesítő felszíni hálózat kialakítása jelenleg folyamatban van. Számos elem képezi vizsgálatok tárgyát, ilyen például Pesterzsébetről a Határ út helyett a Ferenc körutat, illetve Boráros teret elérő járatok erősítése, továbbá a 12-es villamosjárat Lehel térig való meghosszabbítása, a 14-es villamos sűrítése, illetve az 1-es, 2-es, 4-es és 6-os villamosjáratok sűrűbb közlekedtetése. Vizsgáljuk, hogy Kőbánya egyes területeiről miként biztosítható a belváros elérése az M3-as metró helyett az M2-es metró irányába.

– Terveznek-e kerékpársávot az Üllői és a Váci útra a bécsi U4-es metró példáján felbuzdulva, megfelelő tárolókapacitás létesítésével?
– A kerékpáros pótlás csak szezonális jellegű lehet, ráadásul a napi félmilliós utasforgalom mellett elhanyagolható részt vehet át. Nem beszélve arról, hogy a városnak elég sok kerékpárt kellene vásárolnia, hacsak nem feltételezzük, hogy az M3-as utazóközönségének figyelemre méltó hányada felszerelkezett már ilyennel.

– Bevonhatónak látják-e a vasút Újpest–Nyugati és Nyugati–Köki viszonylatát a metró pótlásába?
– Az M3-as metró hétköznapokon félmillió utast szállít, ez a szám körülbelül megegyezik a teljes országos vasúthálózaton utazók számával, emiatt egy ilyen volumenű metrópótlás megszervezése kizárólag szigorú szakmai szempontok alapján történhet. […] Egyeztetések folynak a fővároson belüli nagyvasúti hálózat alternatívaként való felhasználásának lehetőségeiről is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »