A metróalagút 825 voltja gondoskodott arról, hogy több telefont ne lophasson ez a hétfő esti hős

A metróalagút 825 voltja gondoskodott arról, hogy több telefont ne lophasson ez a hétfő esti hős

Agyoncsapott az áram a metróalagútban egy rendőrök elől menekülő tolvajt – értesült a Blikk. Túl soká jött volna a következő metró, a zsaruk viszont már a nyomában voltak, ezért úgy gondolta, az alagúton át majd meglép előlük. Nem sikerült, a 825 voltos áram agyonütötte. Bilincs már nem kattanhatott a csuklóján, csak a hullaszállítók jöttek érte – írja a bulvárlap.

A rendőrök eredetileg azért mentek, mert hétfő éjjel 11-kor bejelentették, hogy verekedés folyik a Széll Kálmán téren. Verekedőket már nem találtak, csak egy zaklatott férfit, aki elmondta, hogy a tolvaj elvette tőle a mobiltelefonját, majd leszaladt a metróba – közölte a BRFK sajtóosztálya. A károsult utánaeredt, és ott látta, hogy beugrik a pályára, és elindul az alagút felé. Nem merészkedett utána, inkább a rendőrséget hívta. Bölcs döntés volt, hamarosan az intézkedő rendőrök is látták, miért.

Az egyenruhások megtalálták a tolvajt a sínek között, de már nem mozdult, agyoncsapta a 825 voltos feszültség. Hiába próbálkoztak újraélesztéssel ők is és a mentősök is, a metróban használt áramot nem élte túl a telefontolvaj.

Hírdetés

A menekülő bűnöző valószínűleg nem tudta, hogy a metrópályán nem a sínek veszélyesek, hanem ahol az utasok beszállnak, mivel a peron alatt lévő sínben fut az áram. Alulról szigetelő kerámiakúpok tartják, fölülről lemez borítja, oldalt viszont semmi nem határolja, hiszen itt érintkezik vele a jármű áramszedője. Vagyis legveszélyesebb az alagút bal szélén oldalazva haladni.

– Még csak hozzá sem kell érni, a feszültség ívet húzhat, és akkor is halálos lehet az áramütés, ha csak a közelébe kerül az ember – magyarázta Gulyás Attila szakszervezeti vezető. A BKV-s dolgozók közül csak azok mehetnek le, akik külön kiképzést kaptak. Ők is csak párosával, és zseblámpát kell használniuk. Helyismeret nélkül a sötét alagútba vakmerőség bemenni – jegyezte meg Gulyás.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »