A mentális egészség megőrzése öregkorban

A mentális egészség megőrzése öregkorban

A kor előrehaladtával egyre nagyobb gyakorisággal jelenik meg az időskori szellemi hanyatlás, a demencia. A szakkifejezéssel demenciának nevezett folyamat alatt a szellemi (intellektuális) képességek felnőtt- vagy időskorban kezdődő kóros mértékű hanyatlását, leépülését értjük.

idos vezeto no_b

A kor előrehaladtával a megjegyző emlékezés kisebb-nagyobb mértékű csökkenése jellemzően bekövetkezik, ez azonban normálisnak tekitnhető – olvasható a Demencia.com honlapon.

Szellemi hanyatlás

A kóros mértékű szellemi hanyatlás legjellegzetesebb tünetét, a memóriazavart csak akkor tekintjük betegségnek, ha az egyén mindennapi életvite­lében, foglalkozása gyakorlásában mind gyakrabban okoz problémákat. A demencia azonban több mint kóros feledékenység. A memóriazavaron kívül az intellektuális képességek és a személyiség változása a korábbi színvonalhoz képest egyértelmű hanyatlást mutat ebben az állapotban. Gyakran a kedvezőtlen személyiségvonások kerülnek előtérbe.

A demencia legjellemzőbb tünete az egyre súlyosbodó emlékezetzavar, az elvont gondolkodás képessége csökken, az önellátó képesség romlik, a logikus gondolkodás romlik. Lényeges, hogy az időskorban is gyakran megjelenő depresszió nagyon gyakran utánozhatja a demencia tüneteit, azonban ilyenkor a tünetek teljes mértékben megszüntethetők megfelelő kezeléssel.

Mai ismereteink alapján a demencia oki kezelése még nem megoldott. A rendelkezésre álló gyógyszerekkel azonban jelentős eredménnyel lehet javítani az agy vérkeringését, anyagcseréjét, az idegsejtek működését. Megfelelő kezeléssel a kórfolyamat előrehaladása lassítható, a további romlás hosszú ideig nagymértékben fékezhető. A kezelésnek elsősorban az általános egészségi állapot, a betegek életminőségének lehetőség szerinti javítására, a leépülés hatásainak minimalizálására és az önellátási képességek, az önálló életvitel megőrzésére kell irányulnia.

Jellemző okként szerepelnek a nem megfelelően alkalmazott, mellékhatásként gyakran memóriazavarokat, a szellemi teljesítőképesség csökkenését okozó, tompító hatású gyógyszerek (altatók, nyugtatók stb) is. Figyelembe kell venni, hogy a hanyatlást gyakran nem az alapbetegség, hanem valamely egyéb, gyógyítható kísérő testi betegség okozza. Ezért a kezelésben pszichiáter, ideggyó­gyász, belgyógyász szoros együttműködése szükséges.

Ellensúlyozni a függetlenség elvesztését

Nagyobb valószínűséggel jelentkezik depresszió azoknál az idős nőknél, akik abbahagyják az autóvezetést, mint azoknál, akik továbbra is sofőrködnek – állapították meg ausztrál kutatók, akik szerint a betegség ugyanakkor kiküszöbölhető a szociálisan aktív életmód fenntartásával. A Queenslandi Egyetem professzora, Nancy Pachana szerint az idős embereknek fontos megőrizniük mentális egészségüket a kor előrehaladtával, mivel a depresszió az életminőség romlásával, a rossz fizikai egészséggel, a kognitív funkciók hanyatlásával, valamint a betegségek és a halálozás fokozott kockázatával áll összefüggésben. „Az idősebb nők nagyobb valószínűsséggel intenek búcsút a volánnak, és nagyobb valószínűséggel teszik ezt idejekorán, továbbá sokkal sebezhetőbbek a depresszióval szemben, mint az idősebb férfiak” – húzta alá a szakember.

A Queenslandi Egyetem és a Newcastle-i Egyetem kutatói négyezer idősebb nő mentális egészségét és szociális támogatottsági szintjét hasonlították össze. Az alanyok egy része még vezetett autót, a többiek már felhagytak vele. A szakemberek kilenc éven át követték nyomon a hetvenes és nyolcvanas éveik végén járó alanyokat, akik a nők egészségét vizsgáló ausztrál longitudinális vizsgálatban vettek részt. Ez olyan kutatás, amely különböző időpon­tokban történő adatfelvételre támaszkodik.

A vezetésnek búcsút intő nők rosszabb mentális egészségi állapotról számoltak be. Azok, akik abbahagyták ugyan a vezetést, de továbbra is részt vettek különböző szociális tevékenységekben, például színházba, misére, sporteseményekre, kártyázni és hasonló programokra jártak, jobb mentális egészségről számoltak be. Pachana szerint az autóvezetés abbahagyása az irányítás és a függetlenség elvesztésének érzésével jár együtt, ezért fontos, hogy az embernek legyen valamilyen szociális támasza, és még időben kitaláljon magának megfelelő programokat az autózás helyettesítésére. A szakember szerint a szociális izoláció elkerülését segíti, ha az ember elcseveg a szomszédjaival, rendszeresen beszél telefonon a barátaival, családtagjaival, szörfözik az interneten, tömegközlekedési eszközökkel utazik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »