A menekültek helyzetével is foglalkoznak a Szentföldi Koordinációs Csoport éves zarándoklatán

A menekültek helyzetével is foglalkoznak a Szentföldi Koordinációs Csoport éves zarándoklatán

Január 15-én lesz az elvándorlók és menekültek 103. világnapja. Ez alkalomból a Szentföldi Koordinációs Csoport tagjai éves szentföldi zarándoklatuk első napján, január 14-én az Izraelben jelen levő keresztény migránsok és menekültek helyzetéről tájékozódnak.

A Szentföldi Koordinációs Csoport a 20. század végén jött létre a Szentszék meghívására az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE), valamint Észak-Amerika és Dél-Afrika püspöki konferenciáinak tagjaiból. A csoport célja, hogy támogassa a szentföldi helyi egyházakat, melynek része az is, hogy meglátogatják a közösségeket. Az idei hagyományos zarándoklatukat január 14. és 19. között tartják.

A zarándoklatot január 12-én és 13-án megelőzi egy kétnapos látogatás a gázai keresztény közösségekhez. Ezen az úton a koordinációs csoport egy küldöttsége vesz részt, a CCEE-t Duarte da Cunha főtitkár képviseli.

Idén a szentföldi zarándoklaton tizenhárom püspök vesz részt. Január 14-én Jaffában tartják a hagyományos „népek szentmiséjét” az Izraelben jelen levő különböző nemzeti közösségek részvételével. A szertartást követően a főpásztorok Tel Avivba utaznak, ahol meglátogatják a Menekültek Lelkipásztori Központját.

Az ezt követő napokban a koordinációs csoport tagjai áttekintik az izraeli megszállás ötven évének történetét. Ennek keretében ellátogatnak Hebronba és Kelet-Jeruzsálembe, hogy mélyebben megismerjék az izraeli–palesztin párbeszéd jelenlegi helyzetét. Itt megtekintenek olyan kezdeményezéseket – például az úgynevezett „Népek Sátrát” –, amelyek előmozdítják a párbeszédet és a kölcsönös tiszteletet. A munkanapok közös imákkal és a betlehemi katolikus plébániáin bemutatott szentmisékkel egészülnek ki.

A zarándokok mindemellett találkoznak szentföldi főpásztorokkal, a Betlehemi Egyetem tanári karával, vezetésével és hallgatóival, valamint diplomatákkal és a különböző helyi katolikus szeretetszolgálatok felelőseivel. Megemlékeznek a keresztény egységhétről is: január 18-át teljes egészében az ökumenikus párbeszédnek szentelik. Találkoznak a szentföldi keresztény vezetőkkel és közös imára kerül sor a jeruzsálemi Szent György anglikán székesegyházban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: news.va

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »