A menekültek betelepítéséről szavaznak Franciaországban

A délkelet-franciaországi Allexben is népszavazás lesz október 2-án. Ráadásul ott is a menekültek betelepítéséről.

A francia állam a helyiek megkérdezése nélkül akar ötven menedékkérőt áttelepíteni a calais-i migránstáborból a 2500 lakosú településre. A legutóbbi nyilvános önkormányzati ülésen heves vita alakult ki a menekültek befogadásáról, amiről a helyi prefektúra néhány nappal korábban döntött. Szeptember 10-én a polgármesteri hivatal előtt két nagy csoport tüntetett. A francia köztelevíziónak nyilatkozott a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front egyik megyei tagja, aki tiltakozott az ellen, hogy a menekülteket Allexbe telepítsék.  Vannak, akik viszont a szolidaritás fontosságát hangsúlyozzák és a migránsok áthelyezése mellett állnak ki.

A France 2-n megszólaltatott ellenzők elsősorban a magas munkanélküliség miatt tartanak attól, hogy a külföldiek érkezése feszültséget teremt a környéken.

Az ötven menedékkérőt a prefektúra egy néhány hónapja bezárt, korábban alkoholbetegek kezelésére használt egészségügyi létesítményben kívánja elhelyezni, amely a településtől két kilométerre található, és jelenleg üresen áll.

Gérard Crozier jobboldali polgármester a köztelevíziónak elmondta: nem az a lényeg, hogy ellene vagy mellette vannak a helyiek, hanem az, hogy megkérdezzék a véleményüket.

A prefektúra, az állam helyi képviselete jelezte, hogy az október 2-i népszavazás eredménye nem kötelezi semmire, miután annak nincs jogi következménye. Az elsősorban afrikai és közel-keleti menedékkérőket még a hónap vége előtt áttelepítik Calais-ból.

A Le Figaro című napilap kedden hozta nyilvánosságra azt a belügyminisztériumi dokumentumot, amely szerint a tárca a helyi önkormányzatok bevonása nélkül felmérte és összeírta azokat az üres vidéki létesítményeket, ahol elhelyezhetők lennének a calais-i sátortábor lakói.

A kormány szerint majdnem 12 ezer férőhelyre van szükség ahhoz, hogy az év végéig felszámolható legyen az észak-francia országi kikötőváros határában “dzsungelnek” is nevezett, nem hivatalos menekülttábor.

Párizst és Korzikát kivéve – ahol legmagasabb a külföldiek aránya – a kormány valamennyi régióban létre kíván hozni új befogadó központokat. A belügyi tárca korábban egyeztetést ígért, de miután ez elmaradt, az ellenzék azzal vádolta meg a kormányt, hogy “több száz mini-Calais-t” akar létrehozni az országban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »