A mélyen demokratikus Amerika újra példát mutat: Tóásó Előd nem vehet részt perének tárgyalásán

Tóásó Előd a Kolozsvári Magyar Napokon

Nem adott vízumot az Egyesült Államok a szovátai Tóásó Elődnek, aki az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróságon indított kártérítési pert Bolívia ellen, ahol koholt vádak alapján hat évet töltött börtönben – olvasható az mno.hu-n. 

A férfi testvérének beutazási engedélyét is visszavonták alig tizenkét órával az utazás előtt. Bár március elsején befogadta az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróság azt a keresetet, amit az úgynevezett bolíviai terroristaper sértettjei nyújtottak be, Tóásó Előd mégsem lesz ott a washingtoni tárgyaláson. A hat év bolíviai fogság után tavaly Chilén át hazatért férfi ugyanis nem kapta meg az amerikai vízumot.

A botrányos terroristaügy 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok egy szállodában rajtaütöttek egy csoporton, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült. Az akcióban életét vesztette a többek között magyar állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, a szovátai Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. Tóásó Elődöt és Mario Tadicot letartóztatták,  az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották. Tadic és Tóásó tavaly szabadult, miután vádalkut kötöttek a bolíviai hatóságokkal.

A sértettek – köztük Tóásó Előd, – évekkel ezelőtt kezdeményeztek pert a latin-amerikai ország ellen az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróságon, amely most befogadta az ügyet. Az eljárás szerint Bolíviának három hónapja van arra, hogy békés úton megegyezzen a sértettekkel, vagy eddig be nem mutatott bizonyítékokkal álljon elő, ellenkező esetben a bíróság dönt a kártérítés mértékéről.

A Tóásó testvérek személyesen tanúskodtak volna a bíróságon és az ügyet érdemben befolyásoló bizonyítékokat adtak volna át. Dénes Edit, Tóásó nővére január 22-én megkapta az elektronikus beutazási engedélyt az Egyesült Államoktól. Tóásót pedig a bolíviai eljárás miatt az automata rendszer a követséghez irányította, ahol beadta a vízumkérelmet és bemutatta ügye összes papírját, kérelmét válasz nélkül hagyták az amerikai döntéshozók. Tizenkét órával a repülőgép indulása – vasárnap éjfél körül – előtt Dénes Edit is üzenetet kapott, amelyben az állt: a beutazási státusát „frissítették”.

FORRÁS: Krónika | 2016.03.08. [19:42]

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:Aktuális, Hírek, Külföld Tagged: Bolivia, diktatúra, Evo Morales diktátor, magyarellenes apartheid Romániában


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »