A meleg pár esküvői tortája öt év után landolt az alkotmánybíróság előtt

A meleg pár esküvői tortája öt év után landolt az alkotmánybíróság előtt

Az amerikai Legfelső Bíróság hétfőn úgy döntött, befogadja azt a fellebbezést, amelyet egy coloradói cukrász nyújtott be, miután elmarasztalták amiatt, hogy nem volt hajlandó meleg házaspárnak esküvői tortát készíteni.

A New York Times cikke a döntés apropóján felidézi az öt éve húzódó viszontagságos ügyet. Eszerint Jack Phillips vallási meggyőződésére hivatkozva utasította el a megrendelést. Az eset miatt a diszkriminációellenes eljárás még 2012-ben kezdődött, miután a lakewoodi cukrászat tulajdonosaként nem volt hajlandó a terveik szerint Massachusettsben frigyre lépő David Mullins és Charlie Craig esküvői tortáját elkészíteni. Az eljárást, majd az azt követő bírósági pereket a cukrász elvesztette, ezután fordult az alkotmánybíróság szerepét (is) betöltő Legfelsőbb Bírósághoz.

Ahogy a New York Times megjegyzi, az ügy precedensértékű ütközés lesz azok között a jogszabályok között, amelyek a nyilvánosan elérhető szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásoknak tiltják, hogy a nemi orientáció alapján diszkrimináljanak, valamint azok között a jogok között, amelyek a művészi szabadságot és a vallásszabadságot garantálják. Az Egyesült Államokban az ügyet követően sok vállalkozás – cukrászatok, pékségek, virágárusok és fényképeszetek – jelezték, hogy arra való kötelezésük, hogy (ilyen megrendelések esetén) meleg (házas)párokat is ki kell szolgálniuk, alkotmányos jogaikat sértik.

Hírdetés

Phillips, aki magát „süteményművésznek” nevezi, azzal érvel, hogy az első alkotmánykiegészítés két része is – azok, amelyek a művészi szabadságot és a vallásszabadságot védik – felülírják a coloradói diszkriminációellenes jogszabályokat, és lehetővé tették számára, hogy az esküvői torta elkészítését megtagadja.

Az évek óta húzódó ügyben a coloradói fellebbviteli bíróság Phillips ellen ítélt. A Legfelső Bírósághoz eljuttatott összefoglalóban a cukrász ügyvédei most azt hangsúlyozták, hogy ügyfelük boldogan vállalja más jellegű megrendelések elkészítését meleg vásárlók számára is, ám művészi tehetségét csak olyan üzenetek megfogalmazása érdekében használhatja, amelyek egybevágnak vallási meggyőződésével. Az ügyvédi összefoglaló azt is megjegyzi: a meleg pár másik üzletben is megrendelhette volna tortáját, ahol örömmel elkészítették volna számukra a szivárvánnyal díszített süteményt.

Mullins és Craig ügyvédei ugyanakkor válaszbeadványukban hangsúlyozták: ez ugyanúgy elfogadhatatlan érvelés, mint ahogy 1966-ban sem volt válasz az afroamerikai vendégeknek, hogy egyenek más étteremben – idézi a beadványokat a New York Times.

Az amerikai Legfelső Bíróságnak amúgy mozgalmas napja volt a hétfői. Egyebek mellett ma döntöttek Donald Trump beutazási tilalmáról is, amely, még ha részlegesen is, de az elnök győzelmét jelenti a kérdésben. 

http://mno.hu/


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »