A méhek titokzatos életét megfigyelő program kezdődött

Időjárásnak ellenálló, színes számozott címkével ellátott több száz méhet bocsátottak szabadon kedden Londonban a Queen Mary Egyetem tetejéről biológusok, hogy megfigyelhessék és adatokat gyűjthessenek a méhek titokzatos életéről.

A szakemberek egyben arra bátorították a lakosságot, hogy jegyezzék fel, hány számozott méhet láttak kertjükben, teraszukon, és küldjenek fotókat róluk, valamint a brit főváros leginkább méhbarát kertjeiről.

A Londoni beporzók nevű projekt célja, hogy megtalálják a méhek legkedveltebb helyeit, legkedveltebb virágjait a brit fővárosban – adta hírül a phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.

Kedden ötszáz számozott méhet bocsátottak szabadon, és még több százat fognak minden egyes héten a következő egy hónapban.

Lars Chittka projektvezető elmondta, hogy a “rendszámtáblával ellátott” méhek lehetővé teszik mindenki számára, hogy saját tudományos munkát folytasson és kérdéseket tegyen fel a méhek viselkedéséről.

Például az érdeklődők megfigyelhetik, hogy visszatér-e az adott méh a teraszukra, feljegyezhetik azt, hogy ez mely napszakban történt, hányszor tért vissza és milyen virágot részesít előnyben – magyarázta.

Chittka közölte, a szakemberek a projekttől azt is remélik, hogy a kerttulajdonosok körében nőni fog a méhek megbecsülése.

Csatolt_cikkek: Olvasta már:Negatív rekord: elképesztő mértékben olvadnak a Föld jégtakaróiA méhek nem bírták a sok munkát: kevesebb lesz a gyümölcs idénApró rágcsáló segíthet a női szaporító szervrendszer betegségeinRovatok: TudományTelepülés: Nagy-BritanniaCímkék: tudomány, kutatás, méhek, program, megfigyelés, méhek élete, biológiaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »