A megyei választások több mint 10 millió euróba kerülnek

POZSONY. A novemberi megyei választások elõreláthatólag több mint 10 millió euróba fognak kerülni. Ez a megyei választások szervezési-mûszaki biztosításának javaslatából következik, melyet tárcaközi egyeztetésre bocsátottak.

A belügyminisztérium költségvetésébõl 8.724.459 eurót, a Statisztikai Hivatal költségvetésébõl 1.474.750 eurót különítenek el a választásokra, olvasható a dokumentumban. A megyei választásokra 2017. november 4-én, szombaton kerül sor.

A belügyi tárca finanszírozza a választási bizottságok tagjainak jutalmát, a szavazólapok, a tájékoztatóanyagok és a választáshoz kapcsolódó nyomtatványok nyomtatását. A pénzbõl biztosítják a választási bizottságok mûködését, a választási helyiségek eszközökkel történõ felszerelését, és a közrend fenntartását a választások napján. A statisztikai hivatal pénzébõl térítik a választás eredményeinek feldolgozását.

A szlovákiai állampolgárok ötödször választják meg a megyeelnököket és a megyei képviselõket. Eddig 2001-ben, 2005-ben, 2009-ben és 2013-ban választottunk. Idén elõször lesznek a megyei választások egyfordulósak, eddig két fordulóban zajlottak a megyei választások.

A megyeelnök az lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja. Idén nem négy, hanem öt évre választják a szavazók a megyeelnököt és a képviselõket. Egyszeri intézkedésrõl van szó, amelynek köszönhetõen 2022-ben egyszerre kerül majd sor a megyei és az önkormányzati választásokra.

A megye elnöke az adott kerület lakosa lehet, aki legkésõbb a választások napján betölti 25. életévét. Megyei képviselõnek olyan személyt lehet megválasztani, akinek állandó lakhelye olyan helységben vagy katonai körzetben van, amelyek annak a megyének a területéhez tartoznak, amelyben az adott személy jelöltként indul. A választások napján a képviselõjelöltnek be kell töltenie 18. életévét. Szavazati joguk a szlovák állampolgároknak és azon külföldieknek van, akik az adott megyében laknak, és legkésõbb a választások napján betöltik 18. életévüket.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »