A megbocsátás boldogsága

A megbocsátás boldogsága

Salamon király nem szívjóságból jótékonykodik, hanem hogy megleckéztesse Istent, szégyent ébresszen benne és megmutassa neki a helyes utat – Romain Gary történetének királya éppoly bölcs, mint bibliai előképe. Solomon Rubinstein (Jordán Tamás), a nyolcvanas évei közepén járó zsidó úriember a II. világháborúban a náci megszállás alatt a Champs-Élysées egy pincéjében bujkált négy hosszú évig. Később a konfekcióból meggazdagodott nadrágkirály magányosoknak működtet segélyvonalat. Egy bárban találkozik a fiatal filantróppal és világjobbítóval, Jeannal (Mohai Tamás), aki szintén az igazságtalanság ellen küzd. Hasonlók mindketten: jótékonykodásukkal valójában saját magányuk elől menekülnek. Solomon kérésére a fiú a Jóakarat S. O. S.-segélyvonal egyik ügyfelét, az egykor ünnepelt, ám mára elfeledett realista sanzonénekesnőt, Cora Lamenaire-t (Hernádi Judit) istápolja.

Lassan derül csak ki, a bohókás hölgy Solomon úr fiatalkori szerelme, aki a vészterhes időszakban elhagyta őt egy gestapós tisztért. A fiú, aki már-már beteges módon aggódik minden veszélyeztetett fajért, mindent megtesz a magányos nőért, kirángatja a sötétből, újra feléleszti benne nőiességét. Jean így próbál segíteni mindkettőjükön, megnehezítve ezzel a saját és szerelme, Aline (Sipos Vera) életét.

A Rózsavölgyi Szalon intim terében, ahol a színészek végig jelen vannak, kifejezetten jól működik ez a történet. Dramaturgiailag is megfelelően nyúltak a szöveghez, a viszonyok, a szereplők indíttatása, a karakterek személyisége mind egyértelmű. Jordán Tamás Solomonja ugyan nem oly erélyes és mogorva, mint ahogy Romain Gary elképzelte, de tiszteletet parancsoló, ráadásul van benne valami laza cinizmus. Szinte az egész előadás alatt egy fotelben ül, mégis van dinamikája a jelenlétének.

Salamon király szorong – Mohai Tamás és Hernádi Judit Fotó: Balogh Dávid

Hernádi Judit újra bebizonyította, hogy jóval több, mint nagyhangú humorzsák. Egyszerre megtört és kiábrándult, gyermekien naiv és végtelenül romantikus az a nő, akit életre kelt. Sipos Vera karakán, talpraesett, mélyen érző lányt fest meg. Mohai Tamás narrálja végig az előadást, amelynek ritmust az ő jelenléte ad igazán. Feszült figurát hoz, aki néha előbb cselekszik, mint hogy gondolkodna. Izgalmas színész, akire érdemes odafigyelni.

Gary története egyszerre édes és keserű. A boldogság végül mindenkit elér, de ami ellen Jean és Solomon harcolt, nem változik.

(Romain Gary: Salamon király szorong. Rendezte: Dicső Dániel. Rózsavölgyi Szalon)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 11.

Értékelés:


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »