A médiatanács nem tud mit kezdeni a TV2 „rákkeltő” riportjával

Megértik a felháborodást, amelyet a TV2 riportja váltott ki, de nem áll módjukban fellépni a csatornával szemben, hiszen az kívül esik a jogkörükön – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Vastagbőrrel. Az Átlátszó blogja azt követően kereste meg a hatóságot, hogy a TV2 Tények című hírműsora a Ripost nyomán riportot készített a déli napozás előnyeiről, később pedig azt állították, a naptej rákkeltő hatású, senki ne kenje be magát.

A csatorna Szendi Gábor „tudományos álláspontjára” hivatkozva igyekezett bátorítani a nézőket a veszélyes napozásra, mivel szerinte a szervezet ekkor tudja a legtöbb D-vitamint előállítani. Szendi programozó matematikus, forgatókönyvíró, dramaturg, pszichológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének egykori tudományos munkatársa, klinikus, a paleolit táplálkozás szakértője, valamint a Tények és tévhitek oldal szerkesztője – írja a Vastagbőr, vagyis kevés köze van bőrgyógyászathoz. A riportban a szakember nem szólalt meg, pedig bizonyára árnyalta volna a napozásra buzdító álláspontot.

Nem véletlen, hogy a bőrgyógyászokat tömörítő Magyar Dermatológiai Társulat vezetősége azonnal reagált, szakmai érvekkel darabokra szedte Szendi tudományosnak szánt kijelentéseit. Mint írták, nem szükséges a déli, káros sugaraknak kitenni magunkat azért, hogy elegendő D-vitamin képződjön a bőrünkben. A konklúziójuk szerint tehát továbbra sem jó 11 és 15 óra között napozni. Jellemző, hogy a TV2 adását követő napokban a közmédiában is egymásnak adták a kilincset a bőrgyógyászok, és mindenki igyekezett hangsúlyozni, hogy a nézők ne hallgassanak Szendire.

Ám hiába a minden valódi szakmai vélemény alapján egyértelműen veszélyesnek ítélt műsorrész, a hatóság nem tud mit tenni. A médiatanács a Vastagbőrnek küldött válaszában hangsúlyozza, hatáskörük az elektronikus hírközlési, valamint a médiaigazgatási jogszabályok betartatására terjed ki. A médiatörvény alapján minden médiaszolgáltató szabadon határozza meg szolgáltatása tartalmát. Amennyiben a szolgáltató eleget tesz műsorszámai tartalmára vonatkozó, a törvényben előírt kötelezettségeinek, további követelmények nem támaszthatók vele szemben.

„Megértjük, hogy felháborodást keltett önben a műsor, de a jogszabályok alapján a hatóság csak a hatáskörébe tartozó intézkedéséket teheti meg”

– írták. Zárásként arra bátorítják az újságírót, hogy írjon a TV2-nek, jelezze észrevételeit, hogy a csatorna a műsorok készítése során figyelembe vehesse véleményét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »