„A médiacég kinyírása volt a cél”

„A médiacég kinyírása volt a cél”

Politikai okokból nyírták ki a Népszabadságot. Kormányzati bosszú állhat a bezárás hátterében. A jobb- és a baloldal együtt semmisíti meg a napilapot. Nemzetközi lapszemle.

Vége a magyar ellenzéki lapnak – a sajtószabadság sírjánál. Ezzel a címmel kommentálta a Népszabadság körüli botrányt az osztrák Der Standard. A liberális napilap szerzője, Gregor Mayer azt írja: elsőre úgy néz ki, mintha gazdasági megfontolások állnának az Orbán Viktor által gyűlölt napilap szétverése mögött. Valójában azonban nem erről van szó. A szerző szerint a lap bezárásának módja azt jelzi, hogy nem a veszteség csökkentése, hanem egy médiacég kinyírása volt a cél. Megjegyzi, hogy a Népszabadságot birtokló Vienna Capital Partners tulajdonosa az elmúlt hetekben állítólag többször is járt Orbán Viktornál. Szerinte a tulajdonos a magyar miniszterelnök kegyenceinek adhatja el a céget, amin jól fog keresni. Ehhez azonban be kellett záratnia a Népszabadságot, amit nem lehetett volna kormánypárti lappá tenni. Gregor Mayer úgy fogalmaz: a demokrácia velejét éri támadás, amikor az osztrák úgynevezett rendszer képviselői a sajtószabadság sírásóiként szolgálnak Orbán Viktor számára.

Kormányzati bosszút említ a Népszabadság felfüggesztéséhez vezető okok között a szlovák Denník N. A napilapot a korábban legnagyobb független szlovák napilap, a Sme egykori újságírói alapították, miután felvásárolta őket a lassan az egész szlovák sajtót bekebelező óriáscég, a Penta. Az újság a Népszabadsággal szolidaritást vállaló címlappal jelent meg.

Eltűnik Magyarország legnagyobb ellenzéki lapja, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német konzervatív újság többek között megjegyzi, hogy a magyar lap mindig kritikusan írt Orbán Viktor miniszterelnökről. Ugyanakkor a szerző kitér arra is, hogy a példányszám tíz év alatt 74 százalékkal zuhant, a lap pedig ötmilliárd forint veszteséget halmozott fel. A német újság idéz egy magyar újságírót, aki szerint nem igaz, hogy gazdasági döntésről van szó.

A jobb- és a baloldal együtt semmisíti meg a Népszabadságot – így kommentálja a történéseket Alexander Dworzak. Az osztrák Wiener Zeitung külpolitikai szerkesztője ezzel kapcsolatban megjegyzi: a Népszabadságot birtokló Vienna Capital Partners nemzetközi tanácsadó testületében megtalálható Martonyi János egykori külügyminiszter, a testület elnökhelyettese pedig Andreas Rudas, a magyarországi RTL-csoport ideiglenes vezetője.

Ettől kinyílik a bicska

Aljas módon csapták be a Népszabadság újságíróit, és emiatt minden kolléga zsebében kinyílik a bicska, mondta a Hír TV-nek Boris Kalnoky. A német újságíró azt mondja, Németországban ilyen típusú lépésre még nem látott példát. Hozzátette: bár a lapbezárásokat Nyugat-Európában is az utolsó pillanatig titokban szokták tartani, a mostani történések körülményei kaotikusak és logikátlanok voltak. A felfüggesztéssel ugyanis a lap elesik a bevételektől, és gyakorlatilag elkergeti előfizetőit. Boris Kalnoky utalt arra, hogy a tulajdonos Vienna Capital Partnersnek a médián kívüli üzleti érdekeltségei is vannak, és szerinte ezeket is veszélyeztette volna, ha a tulajdonában egy kormánykritikus lap marad.

„Aljas módon csapták be a kollégákat. Emiatt mentem tüntetni, mert ettől kinyílik a bicska minden újságíró zsebében. Ez az eljárás igazából csak azt jelentheti, hogy ez a tulajdonos, ez a cég utálja a szerkesztőségét. Talán fél is tőlük, és mindenáron szabadulni szeretne tőlük. Én ilyet eddig nem láttam. És nem látom ennek az üzleti logikáját sem. Ha felfüggesztjük egy lap megjelenését, akkor kiesünk a bevételtől. Ilyenkor nem szokás felfüggeszteni az újság megjelenését, ha azt mondjuk, hogy ennek van egy jövőre, mert azzal elkergetjük az előfizetőket. Ez egy nagyon kaotikus valami, ami logikailag nehéz követni” – fejtette ki az újságíró.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »