A második világháború idején elhurcolt zsidókra emlékeztek Pécsen

A második világháború idején elhurcolt zsidókra emlékeztek Pécsen

A Pécsi Zsidó Hitközség és a Szent Egyed közösség május 10-én közös megemlékezést és felvonulást tartott a Pécsről 1944-ben elhurcolt zsidó polgárok emlékére. Az eseményen az esős idő ellenére körülbelül nyolcvanan vettek részt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Május 10-én este a Pécsi Zsidó Hitközség és a pécsi Szent Egyed közösség szervezésében emlékeztek meg a városból elhurcolt zsidókról. 1944. május 9-én alakították ki Pécsen a MÁV-bérházban és a környező utcákban a zsidók számára azt a gettót, amelyből először a Lakics-laktanyába, majd július 4-én Auschwitz-Birkenauba hurcoltak el mintegy négyezer ártatlan férfit, nőt és gyermeket.

A megemlékezés 19 órakor kezdődött a pécsi ferencesek temploma mellett. A menet az elhurcolt pécsi és baranyai zsidók útjára emlékezve közösen indult el a pécsi zsinagóga felé. Az ünnepség, amelyen Udvardy György megyéspüspök és Schweitzer Gábor jogtörténész mondott beszédet, a zsinagógában zajlott.

Udvardy György megyéspüspök az imádságos lelkületet emelte ki beszédében. II. János Pál gondolata nyomán fejtette ki, hogy az imádságon keresztül az emlékezet is megtisztul, ennek köszönhetően pedig el tudjuk választani a jót a rossztól. Az imádság hozzásegít ahhoz, hogy újra felfedezzük az igaz értékeket, s az így nyert tiszta emberképpel cselekedhetünk emberségesen a világban – hangsúlyozta az imádság fontosságát a megyéspüspök.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »