A Maros megyei listán kapott helyet Biró Zsolt

Az RMDSZ Maros megyei jelöltlistáján kap befutó helyet Biró Zsolt MPP-elnök a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) pénteki ülésén született döntés értelmében – számol be Rostás Szabolcs a kronika.ro-n. Hargita megye egy szórványképviselőnek fog helyet biztosítani.

A SZÁT kolozsvári ülését követő sajtónyilatkozatában Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta, az RMDSZ vezetősége megerősítette a Magyar Polgári Párttal (MPP) 2014-ben kötött, szeptember közepén pedig az idei parlamenti választásokra és a következő törvényhozási ciklusra kiterjesztett együttműködési megállapodást. Kelemen tájékoztatása szerint úgy döntöttek, hogy Biró Zsolt az RMDSZ Maros megyei képviselőjelölt-listájának harmadik, befutónak számító helyét fogja betölteni a december 11-ei megmérettetésen.

A Maros megyei szervezet rangsorolása alapján a képviselőjelölti lista harmadik helyére Császár Károly Zsolt gyulakutai jegyző került, az ő helyét veszi át a polgári párt vezetője. Az RMDSZ elnöke közölte, a megyei szervezet felajánlja Császárnak a marosi szenátusi lista második helyét (ezt jelenleg Jakab István tölti be), amely Kelemen szerint az idei helyhatósági választásokon leadott szavazatszám ismeretében befutónak számít.

Változik ugyanakkor a Hargita megyei jelöltlista is. A SZÁT döntése alapján a képviselőjelöltek rangsorában a 4., befutó helyre kerül a szórványmagyarság képviselője, Benedek Zakariás építkezési vállalkozó, a szövetség Szeben városi szervezetének elnöke. A korábban az udvarhelyszéki területi szervezet által befutó helyre jelölt Birtalan József ugyanakkor az RMDSZ bukaresti képviselőjelölt-listáját vezeti majd. Eredetileg erre a helyre Budai Richárd bukaresti RMDSZ-elnököt rangsorolták, ő azonban átkerült a fővárosi szenátusi lista élére, ami már nem számít befutónak. A Krónika információi szerint az RMDSZ vezetősége semmiképpen sem támogatta, hogy Budai mandátumhoz jusson.

Lapunk értesülései szerint az RMDSZ állandó tanácsának ülésén kemény viták övezték annak eldöntését, hogy hol kapjon befutó helyet Biró Zsolt. Úgy tudjuk, végül szűkebb körben sikerült konszenzusra jutni, miután Kelemen Hunor külön egyeztetett a két érintett területi szervezet, az udvarhelyszéki és a Maros megyei vezetőivel. Kérdésünkre, miszerint elégedett-e a döntéssel, Verestóy Attila szenátor, az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke a SZÁT üléséről távoztában közölte: a határozattal az RMDSZ kell elégedett legyen. „Végül is Biró Zsolt ott indul, ahol kérte” – tette hozzá Verestóy.

Az RMDSZ vezetősége azután kényszerült felülbírálni korábbi döntését, hogy az udvarhelyszéki területi szervezetben felháborodást és ellenállást váltott ki, miszerint a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke az Udvarhelyszéket megillető, befutónak számító helyet kapja meg a szövetség Hargita megyei képviselőjelölt-listáján a decemberi parlamenti választásokon. A SZÁT szeptember elején határozott arról, hogy a szövetség Kovászna megyében és Udvarhelyszéken ajánl fel egy-egy bejutó helyet az MPP jelöltjeinek, a polgári alakulat elnöksége pedig ennek nyomán a háromszéki mandátumra Kulcsár Terza József Kovászna megyei elnököt, az udvarhelyszékire pedig Biró Zsolt országos elnököt jelölte.

Előbb az RMDSZ tizenöt udvarhelyszéki polgármestere beadványban sérelmezte a határozatot, felkérve a szövetség döntéshozóit, hogy változtassák meg azt. A területi szervezet szeptember 22-ei rangsoroló küldöttgyűlésén felszólalók – polgármesterek, helyi RMDSZ-vezetők – már egybehangzóan arra kérték a SZÁT tagjait, bírálják felül korábbi döntésüket. Amellyel egyébként nem értett egyet Verestóy Attila szenátor, területi elnök, a SZÁT tagja sem, aki inkább azt javasolta, hogy az MPP elnöke Maros megyében kapjon bejutó helyet.

Kolozsvári sajtónyilatkozatában egyébként Kelemen Hunor a belső szolidaritás jeleként értékelte, hogy befutó helyet biztosítanak a parlamentben a szórványközösségnek. Az RMDSZ elnöke elmondta, a rendszerváltás óta rendezett választásokon a szórványmagyarság soraiból rendszeresen több mint 50 ezren szavaztak a szövetségre, eközben viszont ezeknek a megyéknek nem volt lehetőségük arra, hogy parlamenti mandátumot szerezzenek – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »