A magyarországi voksolás üzenet lesz Brüsszel és Berlin számára

A magyarországi voksolás üzenet lesz Brüsszel és Berlin számára

Brüsszel és Berlin számára is üzenet lesz az osztrák és a magyar szavazás október első hétvégéjén. A brit Reuters összefoglalója szerint az ausztriai szélsőjobb jelöltje Norbert Hofer ugyan nem olyan radikális, mint Orbán Viktor, de ő is azzal kampányol, hogy a bevándorlóktól meg kell védeni az országot.

„Ha újra ezrével kezdenek el érkezni az emberek, akkor a helyzet rohamosan romlani fog. Az emberek úgy fogják érezni, hogy nem vagyunk képesek fenntartani a rendet, és a bevándorlásellenesség tovább fog nőni. 2015-ben már kritikus volt a helyzet, és az a szituáció nem ismétlődhet meg újra” – mondta az osztrák védelmi miniszter, Hans Peter Doskozil.

Az osztrák szabadságpárti jelölt, Norbert Hofer májusban néhány ezer szavazattal kapott ki, most pedig esélye van a győzelemre. Egy júliusi interjúban Hofer túlzásnak nevezte Orbán Viktor idegenellenességét. Azt mondta, elnökként elegánsabban szeretne viselkedni a magyar vezetőknél és az osztrák szélsőjobb szlogenjei se olyan nyíltan idegenellenesek, mint a magyar kormány plakátjai. Ettől függetlenül ezek is arról szólnak, hogy Ausztriát meg kell védeni a bevándorlóktól.

„A Szabadságpárt nagyon jól tudja riogatni az embereket, de van olyan dolog, amiben igazuk van. Én az elsők között voltam, akik jöttek segíteni, amikor tavaly tömegesen érkeztek a menekültek a határhoz. De közben én se tartom elfogadhatónak, hogy például az óvodában a muszlim szülők nem akarnak részt venni a Mikulás-bulin, mert vallásilag nem tetszik nekik. Meg kell találni a középutat a humanitárius segítség és a kultúránk megőrzése között” – hangsúlyozta egy miklóshalmi (Nickelsdorf) nő.

A Reuters összefoglalója szerint akármi lesz az eredmény, biztos, hogy az osztrák és a magyar választás eredménye is üzenet lesz Berlinnek és Brüsszelnek, hogy változtatni kell a bevándorláspárti politikán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »