A magyarok többsége nem örül a Brexitnek és nem hagyná el az Európai Uniót

Egy héttel a Brexit-népszavazás után a teljes felnőtt népesség háromötöde (60 százalék) szerint inkább rossz döntést hoztak hazánk szempontjából a britek azzal, hogy kilépnének az Európai Unióból. A magyarok közel kétharmada (64 százalék) nem szeretné, ha hazánk is elhagyná az uniót – derül ki a Nézőpont Intézet ezer fős mintára végzett közvélemény-kutatásából.

Minden párt szimpatizánsai között közel 60 százalékos, vagy e feletti többségben vannak azok, akik hazánk szempontjából negatívan ítélik meg a britek kilépését. A Brexitet legkevésbé a Jobbik-tábor tartja aggályosnak: a párt szimpatizánsainak ötöde (23 százalék) véli úgy, a szigetország szavazói jól döntöttek magyar szemszögből. Leginkább az LMP és a DK támogatói aggódnak a döntés kapcsán: az LMP tábor 96, míg a DK-hívek 89 százaléka ítéli meg negatívan a kérdést.

A magyarok közel kétharmada (64 százalék) egyébként nem lépne ki az Európai Unióból. Korábban a pártok közül egyedül a Jobbik utasította el hazánk uniós tagságát, mára viszont Vona Gábor pártja nem viszonyul ellenzően a kérdéshez. A párt tábora ugyanakkor továbbra is inkább megosztott uniós tagságunk kapcsán: 39 százalékuk kilépéspárti, míg a tagságot pártoló jobbikosok aránya 49 százalék.

Érdekesség, hogy a britektől eltérő módon, hazánkban inkább az idősebbek (60 év felettiek) azok, akik nagyobb arányban (68 százalék) támogatják hazánk uniós tagságát, de a fiatalabbak (18-29 év közöttiek) között is bőven kisebbségben vannak (23 százalék) a kilépéspártiak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »