A Magyarok Nagyasszonyához fohászkodtak a székesfehérváriak elsőcsütörtöki Eucharisztia-ünnepén

A Magyarok Nagyasszonyához fohászkodtak a székesfehérváriak elsőcsütörtöki Eucharisztia-ünnepén

A 75 éves jubileumát ünneplő maroshegyi Szent Kristóf-templomban gyűltek össze a székesfehérvári papok és hívek a hagyományos elsőcsütörtöki közös imádságukra október 6-án.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Tóth Tamás plébános az utazók védőszentjét arra kérte, legyen útitársunk minden percben, szegődjön mellénk életünk útján. Spányi Antal megyéspüspök Prohászka Ottokárnak Máriáról, a szép szeretet anyjáról szóló gondolatai nyomán elmélkedett Magyarok Nagyasszonya ünnepéhez kapcsolódva.

Beszédében a főpásztor arra biztatott Mária példáját követve, hogy hitünk erejével emelkedjünk felül az élet adta nehézségeken. A reménytelennek látszó dolgok mögött lássuk meg, Isten terve akkor is megvalósul, ha a világot a hazugság és az önzés irányítja. Sokan nem gondolkodnak felelősen a nemzetről, a családról, de nekünk ki kell állnunk ezek mellett az értékek mellett, és védenünk kell keresztény identitásunkat – hangsúlyozta a püspök. „Látjuk és tapasztaljuk a sokféle problémát, nehézséget. Azt gondoljuk, kevés a pap, a hívő a templomokban ahhoz, hogy megváltozzon a világ. Ne szorítsanak be bennünket a fenyegető jelek, engedjük, hogy Isten szeretete felmelegítse szívünket, felemelje lelkünket. … Legyünk nyitottak arra, hogy a kegyelmek által megváltozzon az életünk. Prohászka püspökkel imádkozzunk ezért Máriához, aki a Fájdalmak Anyja volt, mégis a Boldogságos Szűz Máriaként tiszteljük” – fogalmazott a főpásztor.

A fehérvári papság és a hívek részvételével megtartott imaórán a megyéspüspök, Prohászkát idézve, a Fájdalmas Anyához imádkozott, aki nem kesergett a kereszt alatt sem Isten, sem emberek ellen. „Hite és szeretete nem volt puha és érzelgős, mely csak jó időben tart ki, hanem ellenkezőleg, hű s kitartó érzület volt az; azért aztán ki is tartotta a kereszt nagy megpróbáltatásait. … Hite a sötétben el nem homályosult, hanem világított, s szeretete az őt környező kegyetlenségben nem változott el szeretetlenséggé, hanem melegítette elborult szívét.”

Spányi Antal végül Ferenc pápa imájával fordult Máriához, kérve őt a városért, az egész emberiségért. „Ma ezzel a reménnyel eltelve kérjük, hogy anyai oltalmaddal ölelj át minket, öleld át családjainkat, ezt a várost és az egész világot. Isten szeretetének hatalma, mely megóvott az eredendő bűntől, közbenjárásodra szabadítsa ki az emberiséget minden lelki és anyagi rabságból, és juttassa győzelemre mind az emberek szívében, mind a történelmi eseményekben az ő üdvözítő tervét. Segíts, hogy bennünk, gyermekeidben is a kegyelem kerekedjen felül a gőgön, és olyan irgalmassá tudjunk válni, amilyen a mi mennyei Atyánk”.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »