A "magyar migránsvadászat" miatt aggódik egy francia lap, a Frontex rendőrségi erőszakról beszél

A Frontex szerb-magyar határőrizeti missziójáról közölt helyszíni riportot hétfőn a Libération című francia lap, kiemelve, hogy a "menekültekkel" kapcsolatos nemzetközi és a nemzeti jog összehangolása fejtörést okoz a misszió tagjainak.

Az európai uniós határőrizeti ügynökség Flexible nevű missziójában a beszámoló szerint 16 ország 51 tisztje vesz részt, akik együtt járőröznek és ellenőriznek a nyolcezer magyar katonával a magyar-szerb határon. A lap értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a Frontex részt vesz abban "a magyar nyomorúságban, ahol a határellenőrzés leplezetlenül egyfajta migránsvadászatra hasonlít".

Idézték Izabella Coopert, a Frontex szóvivőjét, aki szerint a határőröknek egyszerre kell a nagyon szigorú eljárási szabályokat betartaniuk és az alapjogokat is tiszteletben tartanuk, ugyanakkor a külföldi katonák a fogadó ország irányítása alatt állnak, amelynek nemzeti törvényeire is tekintettel kell lenniük.

Márpedig a nemzetközi és a nemzeti jog összehangolása a lap szerint "fejtörést" okoz Magyarországon, amit kiválóan példáz az Orbán-kormány legújabb "ötlete", amely szerint július 5. óta a határőrök visszaküldhetnek minden szabálytalan belépőt, akit a határ 8 kilométeres körzetében fogadnak el magyar területen. Függetlenül attól, hogy "kér-e menedéket vagy sem, az illetőt azonnal visszatoloncolhatják Szerbiába anélkül, hogy közölnének vele bármilyen döntést" – írta a lap.

Izabella Cooper elmondta, hogy a Frontex köteles átadni a magyar hatóságoknak minden elfogott határsértőt, aki menedéket kér Magyarországon. A lap szerint az a probléma, hogy a 8 kilométeres körzetben a magyar hatóságok nem regisztrálják a kérelmet, hanem a menedékkérőt visszatoloncolják.

A magyar rendőrségnek a bevándorlókkal szembeni állítólagos erőszakos cselekedeteikkel kapcsolatban a Frontex szóvivője hangsúlyozta, hogy "a magyar rendőrség által elkövetett és jól dokumentált erőszak" nem érinti az ügynökséget, amelynek "tisztjei soha nem vettek részt olyan akcióban, amely sérti az emberi jogokat Magyarországon".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »