A magyar könnyűzene művészei újragondolják a 25 éves Quimby dalait

A kollégáktól feldolgozáslemezt kap a Quimby (na meg persze a magyar könnyűzene kedvelői) 25. születésnapjára: a Tudósok dadaista punkdzsesszt, a Zuboly egy Kossuth-nóta két sorát építi be egy Quimby-számba, de a Rackajamtől Sickratmanig sokan mások is újragondolják a Quimby dalait.

A Tükröm, tükröm című “tribute-anyagra”, amely ma jelent meg, tizenhat felvétel került, köztük a Tudósoké, a Zubolyé, a Rackajamé, az Ivan & the Parazolé, a Romengóé és Sickratmané. A felkért zenekarok szabad kezet kaptak a dalválasztás és a megvalósítás tekintetében is.
 
“Eddig nem készítettünk feldolgozásokat, ez volt az első. A Quimbyvel korábban sok fesztiválon játszottunk együtt, kölcsönös tisztelet alakult ki közöttünk. A Quimby úgy indult el a mainstream irányába és vált az ország talán legnépszerűbb zenekarává, hogy közben sok mindent megtartott a kezdeti közvetlenségéből, őszinteségből, kíváncsiságból, miközben mi az avantgárd felé tendáltunk” – mondta drMáriás, a Tudósok vezetője, énekes, szaxofonos, trombitás az MTI-nek.
 
A Tudósok a tribute-lemez nyitódalát, a Bordély boogie-t gondolta újra; ez a szám a Quimby első magyar nyelvű albumán, a húsz éve megjelent Majom-tangón szerepel. A szám a Tövisházi Ambrus billentyűs javaslatára elkészített feldolgozás után teljesen Tudósok-kompatibilissé vált, egyszóval dadaista punkdzsessz lett, az eredeti szöveg egy teljesen új, mai társadalmi, szociális és költői kontextusba lett átültetve. A groteszk sztoriban bordélyház helyett közmunkásnak tudják beajánlani Karcsit, aki végül agrárszakember lesz.
 
“A Tudósok-lemezeken Karcsi visszatérő, egyfajta svejkiánus figura, aki most többször szól arról, mennyire szereti a Quimby Bordély boogie-ját. Az eredeti zenéből gyakorlatilag csak az alapmotívumot tartottuk meg. Megpróbáltuk úgy átalakítani a dalt, hogy az élmény szintjén valahol mégis ugyanaz maradjon” – mondta drMáriás, aki Kiss Tibihez hasonlóan képzőművészként, festőként is elismert. “A két párhuzamosan működő műfaj segíti egymást: amikor hosszan bíbelődöm egy festménnyel, utána kapok annyi felháborodási pluszenergiát, ami a koncerthez kell.”
 
Idén, egyébiránt, a Tudósok is jubilál: 30 éves. Az év megkoronázása egy novemberi nagykoncert lesz az A38 hajón, ami még egy évfordulóhoz kapcsolódik: akkor lesz 50 éves drMáriás. “Őszre kijöhet egy új Tudósok-lemez, amelyen esetleg más előadók dalainak feldolgozásai is rajta lesznek” – mondta ennek kapcsán.
 
Az elektronikát, a folkot és a hiphopot elegyítő Zuboly a Quimby egyik 2010-es felvételét, az Amit kergetek című dalt dolgozta át a Tükröm, tükröm tribute-albumra. “Olyan, alapvetően fájdalmas hangulatú dallammotívumokat, hangszeres betéteket találtam ebben a számban, amelyek fellelhetők a mexikói népzenében és a magyar nótában is. Utóbbi miatt ugrott be a Kossuth-nóta, amelyből két ismert sort beépítettünk a feldolgozásba. Tetszik a Quimby-dalszöveg mondanivalója, ami alapvetően arról szól, hogy születésünktől fogva sokfélék vagyunk és ezt hagyni kell így” – fejtette ki Ágoston Béla, a Zuboly vezetője, fúvós, multiinstrumentalista zenész, a hazai folk- és dzsessz-színtér megkerülhetetlen szereplője.
 
A 2005 óta létező, zenéjét broken etnóként meghatározó Zuboly elsősorban utalásszerűen, kísérleti módon nyúl más zenékhez, cseles feldolgozásairól ismert. Ágoston Béla korábban a Dél-Alföldi Szaxofonegyüttesben lett ismert, de játszott például a Kispál és a Borzzal is, sőt, Meles meles címmel egy teljes műsort és lemezt szentelt Lovasiék számainak szabad átértelmezésére.
 
“Egyszer Debrecenben egy színpadon voltunk A Kutya Vacsorájával, a quimbys Varga Livius zenekarával, Kiss Tibivel többször találkoztam, a legnagyobb Quimby-slágert, a Most múlik pontosant a Zuboly is feldolgozta már. Számomra példaértékű, hogy a Quimby ilyen hosszú ideje dolgozik együtt, szép életmód az ő munkásságuk, miközben kitartottak egy magas művészet mellett. Ők a magyar Doors” – szögezte le Ágoston Béla.
 
A Zuboly (további tagok: Benke Ágoston Félix, Busa Pista, Hock Ernő, Szarvas Dávid, Mizsei Zoltán, Pestalits Ambrus) legutóbbi stúdióalbuma, a Virágoztass engem hat évvel ezelőtt jelent meg, de a tervek szerint idén ősszel érkezik a következő. Az idén 50 éves Ágoston Béla új dzsesszformációja, a Knutdut Men is lemezt készített, akárcsak a Versi Varsa nevű gyerekprojektje.
 
A Quimby előtt tisztelgő lemezre szintén készített szabad átdolgozást Frenk, az Ék, az FM Fusion, a Rackajam, a hiperkarma, Ian Siegal, az Ivan & the Parazol, Ripoff Raskolnikov, a Romengo, a Zaporozsec, a Blahalouisiana, a Bábel, Dj Bootsie és Sickratman. A Quimby eddig tizenöt lemezt készített, a legutóbbi, a Kaktuszliget 2013-ban jelent meg. A csapat, amely a közelmúltban tette közzé új dalát Forradalom címmel, a fesztiválfellépések mellett június 11-én a Budapest Parkban ad nagykoncertet.
 
A tribute-albumhoz a Quimby videoklip-pályázatot hirdet a rajongók számára: mindenki elkészítheti saját kisfilmjét kedvenc feldolgozás-dalára, a legjobbat a zenekar bemutatja. A pályaműveket június 26-ig lehet beküldeni a quimbytribute@gmail.com címre, az eredményhirdetés július 1-jén lesz.
 
A Tükröm, tükröm a hvg.hu-n már fent van, illetve elérhető iTunes-on is!
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »