A magyar huszárok történetéről nyílt kiállítás Kecskeméten

A legmagyarabb lovassági fegyvernem történetét mutatja be a 16. századtól a kecskeméti Cifrapalotában csütörtökön nyílt kiállítás, amelyen huszáregyenruhák, csákók, hímzett tarsolyok, tölténytáskák és fegyverek is láthatók.

Simicskó István honvédelmi miniszter beszédében kiemelte: a magyar huszárság és vele együtt a magyar szablya mára nemzeti kincsünkké vált. "A Hungarikum Bizottság tagjaként remélem, hogy hamarosan hungarikummá is válhat" – tette hozzá.

Mint mondta, a magyar huszárság minden történelmi helyzetben helytállt, az idők folyamán több mint harminc ország vette át a huszárhagyományokat és ezzel a magyar kultúra egy részét. A honvédelmi miniszter nemzeti kincseinket, értékeink megőrzésének fontosságáról is beszélt, mert – mint fogalmazott -, ha "gyökereinket elvágjuk, akkor könnyen lehet, hogy eltűnik a magyarság a Föld színéről".

A magyar kard napja alkalmából rendezett kiállításról elmondta: egy-egy ilyen tárlat is a hagyományaink, értékeink védelméről szól. Hozzátette: a huszárságot mindig is bátorság, gyors helyzetfelismerő képesség, áldozatvállalás, a közösség védelmezése jellemezte, amelyek ma is fontos emberi értékek. Simicskó István támogatásáról biztosította Kecskemétet és – mind elmondta – minden támogatást megad ahhoz, hogy a város a közeljövőben egy huszármúzeummal gazdagodhasson.

60 éve nincsenek már aktív huszárok

Máday Norbert műgyűjtő a megnyitón felidézte, hogy a huszárok története a második világháborúval ugyan véget ért, hiszen a harckocsikkal és a repülőkkel nem vehették fel a harcot, de az elődöktől örökölt virtussal és harci szellemmel mégis maradandót alkottak.

Az augusztus 20-ig látogatható A magyar huszár című tárlaton az érdeklődők megtekinthetik a legfőbb huszárfegyver, a szablya típusait a 16. századtól egészen a 20. századig, egyaránt kiállítottak legénységi és tiszti fegyvereket. Emellett díszes huszáregyenruhák, csákók, hímzett tarsolyok és tölténytáskák is szerepelnek az anyagban, amelyet litográfiák tesznek színessé. Ezek segítségével a harcokba, és a huszárélet mindennapjaiba nyerhetnek betekintést a látogatók.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »