A Magyar Hollywood Tanács közleménye

A Magyar Hollywood Tanács Pressburger Imre-emléknappá nyilvánította december 5-ét, az Oscar-díjas forgatókönyvíró, Pressburger Imre születésnapját.

Pressburger Imre (1902-1988) angol forgatókönyvíróként lett halhatatlan. Michael Powellel közös, látványban és elbeszélésben egyaránt szellemes és merész filmjeiket a közönség éppúgy nagyra becsülte, mint a kortárs kritika. A filmipart – vagy filmművészetet – körülvevő dicsfényből alighanem a forgatókönyvíróra vetül a legkevesebb. Ritka az olyan eset, mint Pressburgeré, aki 1902. december 5-én Miskolcon született. Jól ismert és elismert forgatókönyvíró lett, híres és gazdag ember: valóságos sztár, mégpedig olyan foglalkozásban, ahol ez igazán kivételesnek számít. Az angol film huszadik századi történetének jó húszéves korszakán hagyta rajta művészi kéznyomát, 1939-től – első sikeres angol filmje, A kém feketében bemutatójának éve – nagyjából 1956-ig, utolsó igazán sikeres filmjéig (A River Plate-i csata). Pressburger a 49. Szélességi fok című filmért kapta meg a legmagasabb filmes kitüntetést, az Oscar-díjat.
   
Világhírére emléktábla emlékeztet miskolci szülőházának falán. A Magyar Hollywood Tanács – megalakulásától, 2016-tól kezdve – támogatja egy filmes emlékház létrehozását Pressburger szülőházában.

Hírdetés

    Kiadó: Magyar Hollywood Tanács


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »