„A magyar hadtörténet egyik legnagyobb diadala a nándorfehérvári győzelem”

„A magyar hadtörténet egyik legnagyobb diadala a nándorfehérvári győzelem”

A diaidal 560. évfordulójára emlékezett Budapest

A magyar hadtörténet egyik legnagyobb diadala volt a nándorfehérvári győzelem – hangsúlyozta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken, a nándorfehérvári diadal 560. évfordulóján Budapesten. Eltelt 560 év, és Európa most ismét veszélyben van, ismét meg kell védenünk határainkat, kultúránkat. Most viszont egy más jellegű veszély, nem fegyveres seregek, hanem bevándorlók özöne fenyegeti Európát

Magyar Menedék - Badiny

A Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a déli harangszó elhangzása után kezdődött megemlékezésen Völner Pál azt mondta: eltelt 560 év, és Európa most ismét veszélyben van, ismét meg kell védenünk határainkat, kultúránkat. Most viszont egy más jellegű veszély, nem fegyveres seregek, hanem bevándorlók özöne fenyegeti Európát – tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a közép-európai országok érzik a veszélyt és egy állásponton vannak Magyarországgal, meg akarják őrizni az európai értékközösséget. Megjegyezte: Magyarország mindent megtett és megtesz, hogy az illegális bevándorlókat megállítsa. Brüsszel azonban egy jogszerűtlenül meghozott döntést is megpróbál “ránk kényszeríteni”, amely szerint kötelező lenne befogadni migránsokat, és a magyarok nem mondhatnánk meg, kikkel akarnak együtt élni – fejtette ki Völner Pál, aki szerint ez az október 2-ai népszavazás tétje. Meg kell értetni Brüsszellel, hogy nem politizálhat saját polgárai ellen, mert “azzal halálra ítéli az egész kontinenst” – fogalmazott az államtitkár. “Nem az európai eszmére, nem az Európai Unióra mondunk nemet, hanem a valóságot figyelembe nem vevő bevándorlás-politikára” – jelentette ki.

Az illegális bevándorlók évszázadokra változtatnák meg Európát – mondta Völner Pál, kiemelve: az európai kultúrát “nemcsak a lassú pusztulás fenyegeti”, hanem a terrorizmus is.

A Hunyadiak kora bizonyítja, hogy a nemzet képes megvédeni önmagát, olyan eredményeket tud elérni, “amelyekre több száz évvel később is büszkék lesznek fiai”. “Erős országra, összetartó nemzetre van szükség” – szögezte le az államtitkár -, “csak az ilyen államok közössége lehet képes arra, hogy Európát is megvédje, és ezáltal lehetőséget teremtsen újbóli felemelkedéséhez”.

A központi programok péntek délelőtt a Dunán díszsortűzzel kezdődtek meg, majd díszmenet indult a budai Várba, ahol megkoszorúzták Hunyadi János szobrát. A nándorfehérvári diadal emléknapján a hadtörténeti múzeumban megnyílt a Hunyadiak páncélban című kiállítás.

A Nándorfehérvárt (a mai Belgrádot) védő keresztény magyar seregek 1456. július 22-én több mint kéthetes csata után győztek II. Mehmed török szultán hadai ellen, megállítva ezzel hetven évre a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását. Ehhez mérhető győzelmet addig soha nem aratott keresztény sereg a szultáni haderő felett.

A nándorfehérvári diadal emléknapjának megünnepléséről 2011-es országgyűlési határozat rendelkezett.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »