A magyar és horvát államfő jelenlétében avatták fel a karancsi templomot

A magyar és horvát államfő jelenlétében avatták fel a karancsi templomot

Áder János magyar és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő jelenlétében felavatták szerda este a horvátországi Karancson a felújított református templomot.

Az avatáson, amelyre egy istentisztelet keretében került sor, jelen volt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki az MTI-nek elmondta: a felújítás részben magyar állami segítséggel valósult meg, a kormány 5,5 millió forinttal támogatta a munkálatokat.

Hájek János helyi református lelkész köszöntőjében elmondta: egyre kevesebb magyar él Horvátországban.

“Amennyiben ez így folytatódik,

elfogyunk”

– tette hozzá.

Kiemelte, hogy a maroknyi közösség ennek ellenére küzd a fennmaradásért, “mert az Úr így rendelte”.

A Karancsi Református Egyházközség a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház része.

A mostani templom helyén eredetileg egy másik állt, amelynek építése a 17-18. századfordulóra tehető. A 19. század kezdetére az a templom túl kicsinynek bizonyult, hiszen ekkor 874 hívet számoltak. 1808-ban a karancsiak új templom építésébe kezdtek.

A délszláv háborúban a terület szerb megszállás alatt volt, de a háború alatt nem érte jelentős anyagi kár a templomot. Jelenleg az egyházközség csupán 95 tagot számlál.

Felújítása több szakaszban zajlott. Két éve kezdődött, és magyar kormány két részletben, a Teleki Alapítvány közreműködésével segítette a felújítási munkálatokat.

Az avatási ünnepségen Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke szolgáltatta az istentiszteletet. Farkas Lajos, a dunaújvárosi múzeum igazgatója és Lábadi Károly horvátországi néprajzkutató a reformáció történelméről tartott előadást.

A két államfő az ünnepség után beszélgetett az összegyűltekkel, köztük a horvátországi magyarok vezetőivel, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HDZ) és a Magyar Egyesületek Szövetségének (MESZ) elnökeivel is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »