A magyar alkotmányos identitást védi a nem szavazat

A nemzeti identitás meghatározó eleme a lakosság összetétele, amelyet a kényszerbetelepítés nagyban befolyásolna, ezért ha a vasárnapi népszavazás érvényes lesz és a nemek győznek, egyértelmű voks születik a magyar alkotmányos identitás védelme mellett – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az M1 aktuális csatornán szombat este.

Hozzátette, a vasárnapi népszavazás másik tétje a lopakodó szuverenitás-elvonás megakadályozása, amire az unió törekszik.

Úgy vélte, a Kúria fontos döntést hozott, amikor jogszerűnek ítélte az önkormányzatok kampánytevékenységét. Mint mondta, az új választási és népszavazási törvények miatt sok nyitott kérdés volt, amelyeket a Kúriának le kellett zárnia.

Eddig az volt a joggyakorlat, hogy az államnak és az önkormányzatoknak semlegesnek kell maradniuk, hiszen a választás részben róluk is szól – fejtette ki. Most az a speciális eset állt fenn, hogy a kormány kezdeményezte a népszavazást, tehát kampányolhatott, csakúgy, mint az állami szervezetrendszer részét képező önkormányzatok is – mondta. A Kúria indoklásában az is szerepelt, hogy nincs olyan elvi alap, ami kimondja, hogy ha pártok, egyházak, civil szervezetek kampányolhatnak, akkor a helyi önkormányzatok miért ne folytathatnák ezt a tevékenységet – mutatott rá a szakértő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »