A magánszakiskolákra tenyerelne az állam

Az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában egy magánszakiskola vezetője elmondta: legalább hatvanezer diákot érint, hogy a kormány államosítani akarja az intézményeket. Naderi Zsuzsanna szerint ez azért is baj, mert ők olyan területen oktatnak, ahol az állam képtelen ellátni feladatát. Mártonfi György szakképzési szakértő szerint a magánszakiskolák sokkal keresettebbek, mint az államiak, és akkor is hajlandók idejönni a diákok, ha fizetni kell érte. Szerinte azért, mert jobb minőségű oktatást kapnak.

Naderi Zsuzsanna elmondta, hogy az állam egyszerűen ki akarja iktatni a versenytársakat. Ezt jól jellemzi, hogy az általa vezetett iskola egyik tagintézményének konyháját választotta a Bocuse d’Or tavalyi norvég győztese arra, hogy ott a budapesti versenyre készüljön. Az állam viszont ezt az intézményt nem tartotta arra érdemesnek, hogy a jövő szakácsait képezze, és megvonta a keretszámokat. Mindezt úgy, hogy a konyha felújítására éppen az állam adott támogatást.

Közben a kormány már most elkezdte tervezni a 2017/2018-as tanév szakképzési keretszámait. Ezek a tervszámok Mártonfi szerint szigorúbbak, mint a kommunista időkben létező munkaerő-tervezés volt. Naderi Zsuzsanna mindehhez annyit tett hozzá, hogy a jelenleg keringő tervszámok komolytalanok. Akik 2017-ben kezdik meg a szakiskolai tanulmányaikat, azok leghamarabb 2020-ban végeznek. Naderi szerint nonszensz, hogy a kormány már most megmondja, hogy négy év múlva Bács-Kiskun megyében 252 fő szakácsra lesz szükség, míg a Villányi borvidékkel is büszkélkedő Baranya megyében egyre sem. És a kormány már azt is tudja, hogy Baranyában könyvelő és kereskedő sem kell majd, ellenben szükség lesz 58 grafikusra és fodrászra.

Az adás ismétlése hétfőn reggel 8.40-től nézhető meg az RTL Klubon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »