A Lovasíjászt többen látták, mint a többi idei magyar filmet összesen

A tavaly bemutatott Liza, a rókatündér, Argo 2 és az agyonreklámozott Saul fia nagyot ment a magyar mozikban, az utóbbi nézőszáma a 250 ezret is meghaladta, részben az Oscar-szezonra időzített újbóli bemutató hatására. Az idén debütált hazai alkotások azonban kevésbé szerepeltek jól, a Vajna-fél Filmalap támogatása nélkül készült, lírai dokumentumfilmre volt messze a legtöbb néző kíváncsi.

Kassai Lajos életéről, és az általa újrateremtett sportról szóló A Lovasíjász-t január 21-én mutatták be a magyar mozik, a folyamatos érdeklődés hatására a mai napig tartanak belőle vetítéseket, és összesen már 80 908-an ültek be rá.

A sorban a 28 379 eladott jegyig jutó Gondolj rám következik, Till Attila kerekesszékes akcióvígjátéka, a Tiszta szívvel eddig 22 149, a Hurok pedig 14 762 nézőt gyűjtött, de ez a két film továbbra is a mozik műsorán van. Ha ezekhez még hozzáadjuk a Félvilág, a Vad Kunság, illetve a Liliom ösvény eredményét, akkor 75 553 nézőt kapunk. A Zero nézettségi adatait nem tették közzé, de Nemes Gyula filmje körülbelül ezer nézőig mehetett el. A Lovasíjász-t tehát 4355-tel többen látták, mint a hét másik idén bemutatott magyar filmet eddig összesen.

Kaszás Géza alkotását egy itthon szokatlan módon forgalmazták (próbálták elhallgatni – Kuruc.info szerk.): először csak néhány vásznon kezdték el vetíteni, aztán a megnövekedett érdeklődés hatására, fokozatosan egyre több mozi és művelődési ház vette fel a műsorára. Így aztán szokatlan módon, a bemutatója utáni ötödik hétben került be először a tíz legnézettebb filmet összesítő hétvégi toplistába.

Eddig huszonnégy filmalapos támogatással megvalósult nagyjátékfilmet mutattak be, de közülük mindössze hat szedett össze több nézőt A Lovasíjász-nál: a Coming Out, a Megdönteni Hajnal Tímeát, az Argo 2, a Swing, a Liza, a rókatündér és a Saul fia. Természetesen Vajnáék iszonyatos hátszelével, és nem is a dokumentumfilm kevesebb nézőt vonzó műfajában.

(Origo nyomán)

"Két órán keresztül tartó büszkeség", "a film, amit mindenkinek látnia kell" – ilyen volt A lovasíjász bemutatója


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »