A Louvre helyett most a Szajna az igazi látványosság

A Louvre helyett most a Szajna az igazi látványosság

Párizsban több ezer embert telepítettek ki a Szajna magas vízállása miatt, és az iskolák egy részében szünetel a tanítás, a folyóhoz közel lévő múzeumok pedig nem látogathatók. Az árvíz eddig két áldozatot követelt.

Katonai teherautóval szállítják el a veszélyeztetett embereket Párizs külvárosaiból. A francia fővárosban a hadsereget segédkezik a Vöröskeresztnek a kilakoltatásban.. Az árvíz miatt  Párizs déli részén számos iskolában is szünetel a tanítás.

„Ez egy igazi trauma, ami ma történt. Mindenkit nagyon megrázott. Ez már sok, de hát nincs mit tenni” – mondta egy kitelepített lakos.

Bezárt a Louvre is. A turisták erről a múzeum honlapján ugyan értesülhettek, de azért így is voltak, akik nem tudtak a változásról. A Louvre dolgozói biztos helyre vitték a pincékben tárolt műalkotásokat.

„Azt terveztük, hogy megnézzük a Louvre-t, de sajnos,amikor idejöttünk, láttuk, hogy zárva van. Ezt nem tudtuk, holnap pedig elutazunk, így nem tudjuk megnézni. Talán legközelebb, ha lesz lehetőségünk ismét Párizsba jönni” – panaszolta egy isztambuli turista.

Párizsban most az igazi látványosság a megáradt folyó, a turisták is ezt fényképezik. „Igen, ez igazán látványos, nagyon meggyőző. De remélem eláll az eső, különben itt katasztrófa lesz” – jegyezte meg egy párizsi lakos.

A francia fővárost most nem fenyegeti akkora árvíz, mint 1910-ben. Akkor a Szajna az egész várost elöntötte. A francia elnök mégis világméretű katasztrófáról beszél: szerinte a folyók vízszintje a klímaváltozás miatt emelkedik.

„Ez nem csak Franciaországot sújtja: Németország és Lengyelország szintén érintett, és mivel a klímajelenségek ilyen komolyak, tisztában kell lennünk azzal, hogy világméretű jelenségről van szó, és ezért cselekednünk kell” – emelte ki Francois Hollande.

az előrejelzések szerint a Szajna vízszintje csak vasárnap kezd csökkenni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »