A listázást is bevállalják a londoni magyarok

Nem fognak tömegesen hazaköltözni Nagy-Britanniából a kint élő magyarok, akkor se, ha a britek listázni kezdik a külföldi munkavállalókat.

Egy Londonban élő magyar beszélt erről a Hír TV-nek. A kormány a héten kezdte összeírni, hogy hány külföldi dolgozik Nagy-Britanniában. Állítólag a jövő márciusban kezdődő kilépési tárgyalásokra készülnek ezzel.

Az élelmiszeriparban a kétkezi munkát szinte kizárólag a gazdasági bevándorlók végzik. A belügyminisztérium október elején kezdett összesítést kérni a brit cégektől, hogy hány külföldi dolgozik náluk, milyen munkakörökben, hogy ez alapján tudjanak tárgyalni az uniós kilépésről.

„Egyelőre senki se tudja, hogy a külföldiekkel mi lesz. Van, aki azt mondja, hogy hazaküldenek majd mindenkit, mások szerint minden változatlan marad. Nem tudom, ezt a munkát ki venné át tőlünk, angolok biztos nem – mondta Jerzy Kwapniewski lengyel vendégmunkás.

A kilépési tárgyalások jövő márciusban kezdődnek, a britek 2019 nyaráig kilépnek. Az uniós vezetők azt mondják, Nagy-Britannia elveszti a közöspiaci tagságát, ha korlátozzák a szabad munkaerő-áramlást. A brit kormány viszont ausztrál típusú kvótarendszert akar: könnyebben kap vízumot, aki hiányszakmában helyezkedik el.

„Képzett munkaerőre ezután is szükségünk lesz, és az európai munkavállalók fontos szerepet töltenek be a brit gazdaságban. De nem is Európából lépünk ki, csak az unióból – nyilatkozta Boris
Johnson brit külügyminiszter.

A Hír TV-nek nyilatkozó londoni magyar szerint a kint élő kb. 200 ezer magyar többsége megpróbál maradni, vagy más nyugat-európai országba költözik át, de az egyre inkább Európa-ellenes Magyarországra nem megy vissza.

„Sokkal inkább szociális, társadalomban meglévő feszültségek, az otthoni emberek egymáshoz való viszonyának a problémája miatt nem mennek haza, vagy jöttek el eredetileg is, csak akkor még ezt nem így látták” – mondta el Teszáry Tamás.

A magyar kormány egy év után, idén szüntette be a Gyere haza programot. 100 millió forintból 105 munkavállalót tudtak hazacsábítani.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »