A líbiai kormányerők újra támadásban lendültek az IÁ ellen

A líbiai kormányerők szombaton újabb támadást indítottak a líbiai fővárostól 450 kilométerre fekvő Szirtnél az Iszlám Állam dzsihadista szervezet megmaradt erői ellen – adta tudtul közleményében a nemzeti egységkormány.

Fegyvereseik a Facebook közösségi oldalra feltett tájékoztatás szerint a szélsőségesek – a városban lévő – utolsó állásait vették tűz alá, a település harmadik negyedében. Visszavetették a dzsihadistákat a területről, ellenőrzés alá vették számos állásukat, többek között két banknál, valamint egy szállodánál. A harcokban egy kormánykatona elesett.

A város visszavételéért májusban indítottak hadműveletet a nemzeti egységkormányhoz hű erők. A kormányerők vasárnapra hirdették meg a dzsihadisták elleni „utolsó csatájukat”, hogy bevegyék Szirt egészét, ahol ezer harcosuk bekerítette a szélsőségesek kezén még meglévő két negyedet.

Az Iszlám Állam fegyveresei 2015 júniusában kerítették hatalmukba Szirtet, s a város visszafoglalását célzó hadművelet idén májusban kezdődött. A fővárostól, Tripolitól mintegy 450 kilométerre keletre fekvő város elvesztése súlyos csapást jelentene a dzsihadisták számára, mivel Szirt biztosítja az összeköttetést az olajban gazdag észak-afrikai ország nyugati és keleti rész között.

Moammer Kadhafi líbiai diktátor hatalmának francia és brit katonai beavatkozással történt 2011-es megdöntése és a politikus meggyilkolása nyomán Líbia teljes káoszba süllyedt, s a keletkezett hatalmi űrt egymással rivalizáló milíciák töltötték be. A zavaros helyzetet kihasználva az Iszlám Állam is területeket szerzett az országban, tavaly júniusban pedig megszállta Kadhafi szülővárosát, Szirtet, amely legfőbb líbiai erődítménye lett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »