A Líbia déli részén tervezett határzárról is szó volt az olasz-líbiai kormányegyeztetésen

A Líbia déli részén tervezett határzárról is szó volt az olasz-líbiai kormányegyeztetésen

RÓMA. A Líbia déli határán át érkezõ migráció feltartóztatása, valamint az ott tervezett határzár megépítése is témája volt az olasz és líbiai kormány közötti egyeztetésnek Rómában – jelentette a szombati olasz sajtó.

A líbiai migrációs helyzetrõl szóló pénteki találkozón mindenekelõtt az afrikai ország déli térségének határvédelme szerepelt napirenden. A déli határon lépnek be Líbiába a közép-afrikai államokból érkezõ migránsok tízezrei, akik Líbián keresztül Európába akarnak eljutni.

A líbiai fél hangsúlyozta, hogy az EU és Olaszország eddigi intézkedései az utóbbi hónapokban 35 százalékkal csökkentették a szomszédos Nigerbõl érkezõk számát. Az EU az ENSZ-szel közösen a közép-afrikai államok humanitárius-gazdasági segítésével igyekszik megfékezni az innen induló migrációt. Olaszország a dél-líbiai térség városaival és törzseivel kialakított együttmûködéssel dolgozik az itt húzódó határ védelmének erõsítésén.

A római belügyminisztériumban tartott megbeszélés a két ország között az utóbbi hónapokban rendszeressé vált migrációs egyeztetés újabb találkozója volt. Az olasz felet Marco Minniti belügyminiszter képviselte, valamint jelen voltak az olasz védelmi tárca képviselõi is, a líbiai delegációt az észak-afrikai ország nemzeti egységkormányának belügyminiszter-helyettese vezette. A találkozón részt vett az Európai Bizottság és az ENSZ küldöttsége is.

Az Il Giornale címû olasz napilap értesülései szerint a találkozón szó volt egy 100 fõs olasz csendõrkontingens missziójáról is Líbia déli térségében. A kontingens – amelynek indulását az olasz parlamentnek meg kell szavaznia – feladata a dél-líbiai határõrség kiképzése, az itt szolgáló ENSZ-munkatársak védelme, valamint egy elektronikus határzár megépítése lenne.

Az újság emlékeztetett, hogy a Líbia déli részén felállítandó "kerítés" régi tervnek számít, a líbiai fél még Moammer Kadhafi utolsó évében, 2011-ben rendelte meg az olasz Finmeccanica cégtõl 300 millió euróért, amelyet ki is fizettek. A videokamerákkal, szenzorokkal és drónokkal felszerelt határzár vonalát már kijelölték a sivatagban – írta az Il Giornale.

Az olasz-líbiai találkozó résztvevõi hatékonynak minõsítették Líbia északi határának – vagyis a tengerpartoknak – az ellenõrzését, amelynek keretében a líbiai parti õrség július óta már 13 500 embert mentett ki a tengerbõl.

Ami a líbiai migránstáborokat illeti, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) 7500 embert tudott a táborokból visszajuttatni hazájába, és év végéig legalább 15-20 ezerre akarják emelni a számukat. Az ENSZ humanitárius szervezetei több mint 650 látogatást tettek a líbiai táborokban, és az itt fogva tartottak közül már mintegy ezren részesültek nemzetközi védelemben.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »