A Leningrádi 2-es Atomerőmű a paksi bővítés referenciája

A Leningrádi 2-es Atomerőmű lesz a referenciaprojekt az új paksi energiablokkok számára – közölte a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernre hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A RIA szerint egy referenciaként felmutatható blokk megléte nélkülözhetetlen feltétele a külföldön atomerőművek építésével foglalkozó cégek kínálatának. Az új, 3+-os generációt képviselő orosz atomerőmű a jelenleg üzemelő helyébe lép majd a Leningrádi területen. A Szosznovij Bor városban, Szentpétervártól 35 kilométerre nyugatra épülő létesítmény első, nettó 1085 MWt (bruttó 1170 MWt) teljesítményű, VVER–1200 típusú reaktorral felszerelt blokkját a tervek szerint 2018-ban helyezik üzembe, a másodikat pedig 2019-ben. A harmadik és a negyedik blokk is megkapta már a területengedélyt, ezek tervezése folyamatban van.

Az orosz hírügynökség rámutatott, hogy a Leningrádi 2-es Atomerőmű műszaki és gazdasági mutatói jobbak a korábbi generációéinál és megfelel a korszerű, a fukusimai létesítmény 2011-es tragédiája után megszabott biztonsági követelményeknek. Az erőmű fő tervezője a szentpétervári Atomprojekt, a VVER–1200-as reaktor fő kivitelezője pedig a podolszki Gidropressz kísérleti tervezőiroda.

A RIA Novosztyi emlékeztetett rá, hogy 2014 végén orosz–magyar megállapodás született a paksi erőmű ötödik és hatodik, VVER–1200-as reaktorokkal felszerelendő blokkjának megépítéséről. Oroszország tízmilliárd eurót hitelez Magyarországnak a projekt megvalósításához.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »